Marketing X Business

Šta je protekla sedmica donijela cijeni zlata

Marx.ba

(Foto: X)

Cijene zlata porasle su u petak dok je dolar pao, ali su krenule prema svojoj najgoroj sedmici u pet i po mjeseci jer su se ukrotile nade u smanjenje kamata od strane centralne banke SAD.

Zlato je poraslo je 0,2% na 2332,77 dolara po unci u 13:54. ET (1754 GMT) dok je indeks američkog dolara skliznuo za 0,4%, čineći zlato relativno jeftinijim za druge vlasnike valute. Futuresi američkog zlata spustili su se za 0,1% na 2334,50 dolara.

Cijena zlata dosegla je rekordni nivo od 2449,89 dolara u ponedjeljak, ali je od tada pala za više od 100 dolara i na putu su ove sedmice za pad od 3%, što je njegov najgori sedmični pad od početka decembra.

– Ono što smo oduvijek imali bio je mali nedostatak interesa zapadnih ulagača zbog neizvjesnosti kada će Fed sniziti stope. Kada Fed jednom smanji stope, ponovno bi povećali izloženost, rekao je Michael Widmer, banka američkog voditelja istraživanja metala.

Inače, unatoč neizvjesnosti oko američkih perspektiva kursa, cijene zlata uspjele su porasti 13% do sada ove godine, uglavnom zahvaljujući snažnoj kineskoj potražnji i stalnim geopolitičkim neizvjesnostima, primijetili su analitičari.

Međutim, “sada postoji rizik da biste mogli vidjeti nešto niže kupovine zlata od kineskih malih ulagača u drugoj polovici ove godine, budući da vlada ulaže puno više napora u ponovno napuhavanje ekonomije.

– Ako se to dogodi, tada se vraćate na potražnju zapadnih ulagača – vraćajući nas na raspravu o smanjenju stope Feda”, rekao je Widmer.

Spot srebro poraslo je 0,5% na 30,25 dolara. U ponedjeljak je dosegnuo 11-godišnji maksimum.

Platina je porasla za 0,8% na 1.027,25 dolara, dok je paladij pao za 0,7% na 962,50 dolara. Sva tri metala bila su na putu ka sedmičnim gubicima, prenosi Seebiz.

Povezani članci