Marketing X Business

SWIFT uskoro povezuje digitalne valute centralnih banaka

Marx.ba

(Foto: X)

Globalna bankarska mreža za razmjenu poruka SWIFT planira pokrenuti novu platformu u narednih godinu ili dvije, za povezivanje digitalnih valuta centralne banke koji su sada u razvoju.

Ovaj potez koji bi bio od velikog značaja za ekosistem digitalnih valuta (CBDC) u nastajanju, a budući da SWIFT ima ključnu ulogu u globalnom bankarstvu vjerovatno će biti „fino podešen“ prije pokretanja, prenosi Reuters.

Oko 90 posto svjetskih centralnih banaka sada istražuje digitalne verzije svojih valuta. Većina ne želi da bude ostavljena iza bitcoina i drugih kriptovaluta, ali se bori sa tehnološkim složenostima.

(Foto: Freepik)

Zemlje kao što su Bahami, Nigerija i Jamajka već imaju svoje CBDC. Kina je napredovala u testiranju e-juana u praksi. Evropska centralna banka također razvija digitalni euro, dok Banka za međunarodna poravnanja, krovna grupa globalne centralne banke, vodi višestruka prekogranična ispitivanja.

Glavna prednost sistema SWIFT je to što je njegova postojeća mreža upotrebljiva u više od 200 zemalja i povezuje više od 11.500 banaka i fondova koji je koriste sa transfere hiljada milijardi dolara svakog dana.

Povezani članci