Marketing X Business

Televizori u BiH opet vruća roba: Za Euro im prodaja raste čak 50 posto

Bloomberg Adria

(Foto: LG)

Evropsko prvenstvo u nogometu nije samo najvažniji sportski događaj, već i period kada mnoge industrije, uključujući tržište tehnike, bilježe značajan rast prodaje. U Bosni i Hercegovini, lanci prodaje televizora očekuju rast prodaje u periodu neposredno prije i za vrijeme prvenstva.

Erdžument Čerkez, AV/TV Category Manager TehnoMaga, ističe kako su već pripremili sniženja na svoje asortimane te očekuju povećanje prodaje televizora, a glavni razlog za to je upravo Euro 2024.

Čerkez pojašnjava za Bloomberg Adriju kako su, osim akcijskih cijena, za kupce osigurali i pet godina garancije na određene modele, popuste na dodatne kupovine te poklon uređaje. Fokus je stavljen na brandove čiji je TehnoMag ovlašteni uvoznik i distributer za područje BiH, a to su Samsung, Sony, Philips, Panasonic i Elit.

U ovoj godini, kupci su preferirali Qled Samsung modele, 4K UHD Sony i Ambilight Philips. Cijene ovih uređaja su od 779,90 KM pa sve do 3999,90 KM, u zavisnosti od veličine i specifičnosti modela. Čerkez dodaje kako za Evropsko prvenstvo imaju uređaje u ponudi već od 199,90 KM pa sve do 9999,90 KM, koji su odmah dostupni.

– Očekujemo minimalno povećanje prodaje od 50 posto u odnosu na isti period prošle godine, kaže on.

Povećanje prodaje televizora u ovom periodu pokazuje kako veliki sportski događaji poput Evropskog prvenstva mogu potaknuti ekonomski rast. Ljudi su spremni uložiti u bolji kvalitet slike i zvuka kako bi što više uživali u utakmicama. Trgovci, s druge strane, tokom ovog perioda koriste priliku nudeći akcije, popuste i druge pogodnosti kako bi privukli kupce.

Jasmina Kapidžić, produkt menadžerica za televizore i male kućanske aparate iz Omege, također ističe da očekuju porast prodaje neposredno pred prvenstvo.

– Što se tiče modela primijetili smo da se sve više prodaju veće dijagonale 50”, 55” i da polako preuzimaju primat u prodaji. Juni i juli će svakako biti mjeseci akcija u ovoj kategoriji, a cijene se kreću od 380,00 do 2700,00 KM u zavisnosti od serije i veličine dijagonale, kaže Kapidžić.

Evropsko prvenstvo u nogometu donosi sa sobom atmosferu koja zahvata gotovo svaki kutak društva. Ljubitelji nogometa planiraju druženja, organiziraju gledanje utakmica s prijateljima i porodicom, te se pripremaju za praćenje svakog trenutka ovog spektakularnog događaja. Zastave, dresovi i ostali navijački rekviziti postaju svakodnevni prizor. Televizijski prijemnici postaju centralna tačka okupljanja.

Cijene bi mogle rasti kako potražnja bude rasla. Na potražnju će pored Eura 2024. utjecati i Olimpijske igre u Parizu. Kao rezultat proizvođači će vjerovatno povećati nabavku panela za sezonu velike potražnje, a isporuke bi se mogle postepeno povećati od drugog kvartala. 

Globalna kretanja

Kad pogledamo globalno, isporuke LCD TV panela su pale za 13,3 posto u februaru, nakon novogodišnjih praznika, u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima IDC-a. Cijene mainstream veličina 4K LCD TV panela su porasle za 1,8 posto u martu, navodi Bloomberg Intelligence. 

Kineski proizvođači bi mogli ojačati svoju dominaciju na tržištu LCD panela. “BOE, TCL China Star i HKC vjerovatno će iskoristiti svoje prednosti u troškovima i ubrzati proizvodnju brže od konkurenata kada potražnja poraste”.

Rivalima će trebati veće cijene da bi postigli profit, te bi mogli biti primorani da preusmjere svoj fokus na premium proizvode poput OLED panela.

Kad pogledamo prošlu godinu, kada je održano Svjetsko prvenstvo u Kataru, u našoj državi prodaja televizora bila je povećana za oko 65 posto. Tako su oni koji nisu imali novca da odu u Katar i prate dešavanja entuzijastično putem televizijskih ekrana pratili utakmice i velika imena nogometa.

Ovaj trend nije prisutan samo u Bosni i Hercegovini. Na globalnom nivou, prodaja elektronike, posebno televizora, znatno raste uoči velikih sportskih događaja. Ljubitelji nogometa žele imati najbolje iskustvo gledanja, a to podrazumijeva investiranje u tehnologiju koja može prikazati svaki detalj utakmice u visokoj rezoluciji.