Marketing X Business

Toyota na evropsko tržište donosi šest novih modela električnih automobila

Marx.ba

(Izvor: Toyota)

Toyota je objavila da će do 2026. proširiti svoj asortiman električnih vozila u Evropi na šest modela, očekujući kako će takva vozila do tada činiti više od 20% novih prodaja automobila u evropskoj regiji.

Najveći svjetski proizvođač automobila izjavio je u saopćenju da planira prodavati više od 250.000 EV vozila godišnje u Evropi do 2026.

Osim električnih vozila koje trenutno prodaje u Evropi i koncepta kompaktnog sportskog terenskog vozila (SUV) koji je predstavljen prošle godine, Toyota je predstavila dva nova koncepta za modele koje planira prodavati u regiji tokom ovog desetljeća.

Jedan je konceptni model za mali SUV na baterije koji Toyota planira lansirati u Evropi 2024. godine, dok je drugi koncept za sportski crossover model predviđen za predstavljanje 2025. godine.

Toyota cilja na globalnu prodaju od 1,5 miliona električnih vozila do 2026. godine.

Podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila pokazuju da je prodaja potpuno električnih automobila u Evropskoj uniji (EU) porasla za više od 50% tokom prvih 10 mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Toyota zauzima peto mjesto prema ukupnom tržišnom udjelu automobila u EU za 2023. godinu, pri čemu se njen udio blago smanjio u odnosu na prethodnu godinu na nešto manje od 7%, pokazuju podaci.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci