Marketing X Business

Tri azijska berzanska tržišta u prvih pet na svijetu, Francuska pretekla Veliku Britaniju

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Kako izgleda lista najvećih tržišta korporativnog kapitala na svijetu i koliko ona pojedinačno vrijede? Čak i neupućeni sigurno znaju da je na prvom mjestu američko tržište, ali koje zemlje predstavljaju eventualno iznenađenja u vrhu svjetske liste?

Prema podacima zvanično predstavljenim u petak, 15. marta, ali zapravo sa vrijednostima zabilježenim posljednjeg dana februara ove godine, „sedam veličanstvenih“ kompanija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom na svijetu su Amazon, Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Meta (Facebook), Nvidia i Tesla – sve dolaze iz SAD i sve su iz tehnološkog sektora.

Ovih sedam kompanija zbirno su „teške“ 13,1 bilion američkih dolara i obuhvataju otprilike četvrtinu američkog tržišta korporativnog kapitala.

Treba napomenuti da se kapitalizacija pojedinih kompanija može promijeniti značajno tokom samo jednog dana, ali ovo su najpotpuniji podaci prema globalnom tržištu izmjerenom u istom trenutku. Statistika je uzeta na osnovu čak 14.861 berzanski listirane kompanije širom svijeta, a objavio ju je S&P Global Brand Market Index.

Na osnovu tih informacija, američko berzansko tržište vrijedno je približno 52,6 biliona dolara. Za njim slijedi kinesko (11,5 biliona), japansko (6,5 biliona), pa zatim indijsko (4,4 biliona dolara).

Indijsko tržište dionica je najbrže rastuće, a pomalo je iznenađujuća činjenica da je britansko „tek“ na šestom mjestu (3,1 bilion), iza francuskog (3,2 biliona). Listu prvih deset upotpunjavaju još i Saudijska Arabija, Kanada, Njemačka i Tajvan.

Ukupna tržišna kapitalizacija indijskog tržišta porasla je iznad četiri biliona dolara po prvi put početkom 2024. godine, a prema izvještajima Bloomberga tržišna kapitalizacija kompanija koje su listirane na indijskim berzama porasla je za bilion dolara za manje od tri godine.

U međuvremenu, berze u Šangaju i Hong Kongu su se kretale u suprotnom smjeru, izbrisavši procjenjenu vrijednost od šest biliona dolara od svog vrhunca u 2021. Indeks Hang Seng, primarni indeks dionica u Hong Kongu, smanjio se za više od 40 posto u posljednjih pet godina.

Inače, francuske zbirne rezultate „guraju“ rezultati svjetskog giganta industrije luksuza LVMH, u vlasništvu Bernara Arnoa (Bernard Arnault), dok je pokretač tajvanskog tržišta vodeći svjetski proizvođač čipova TSMC.

U tržišta vrijednija od bilion dolara spadaju još i švicarsko, južnokorejsko, australijsko i nizozemsko.

Kada se posmatra zastupljenost po privrednim oblastima, S&P Global Brand Market Index došao je do slijedećeg zaključka – najveću vrijednost imaju informaciono-tehnološke kompanije (22,4 posto od ukupne vrijednosti posmatranih 14.861 listiranih preduzeća), zatim finansijske kompanije (16,0 posto), a za njima industrijski proizvođači (12 posto).

Povezani članci