Marketing X Business

Tržište preklopnih mobitela poraslo 25 posto: Samsung uvjerljivo na prvom mjestu

Marx.ba

(Izvor: Samsung)

Iako je prodaja pametnih telefona općenito u padu, jedan segment ovog tržišta raste. Preklopni uređaji sa savitljivim zaslonima u 2023. godini zabilježili su rast isporuka od čak 25%. Naime, TrendForce je objavio rezultate istraživanja iz kojih proizlazi da je prošle godine prodato ukupno 15,9 miliona ovakvih uređaja. Istina, ta brojka predstavlja tek 1,4% udjela u ukupnom broju isporuka pametnih telefona, no s obzirom na znakovit rast, vidljivo je da se struktura tržišta polako mijenja.

Iz ove analize također je vidljivo uvjerljivo vodstvo Samsunga, koji je zauzeo 66% udjela. Na drugom mjestu našao se Huawei s 11,9%, a na trećem Xiaomi s 5,3%. Svi ostali proizvođači zajedno drže 16,4% tržišta.

TrendForce je isto tako objavio i prognozu za sljedeću godinu, u kojoj predviđa daljnji rast ovog segmenta, ali i drukčiju preraspodjelu po proizvođačima. Tako bi Samsungov udio mogao pasti na 60,4%, dok bi Huaweijev trebao narasti na 19,8%. Xiaomi bi trebao ostati otprilike na istom mjestu, a udio svih ostalih proizvođača bi se mogao smanjiti na 14,5%.

Ovakva slika zapravo je i očekivana, budući da su Samsung i Huawei prvi na tržište izbacili ovu vrstu uređaja.

Ove godine ćemo vidjeti šestu generaciju Samsungovih Fold i Flip modela, a hoće li Huawei sa svojima izaći na globalno tržište, tek ćemo vidjeti.

S druge strane, Xiaomi je izbacio već tri generacije Mix Fold modela, ali ih je iz nekog razloga zadržao samo za kinesko tržište i u ovom trenutku nema najava o mogućem izlasku na globalno, zbog čega TrendForce vjerovatno i prognozira ostanak na sadašnjem nivou.

Što se ostalih proizvođača tiče, tu je jedino Honor uspio napraviti značajan napredak, kako po pitanju same tehnologije, tako i s ulaskom na evropsko tržište, ali tu se tek treba pokazati i dokazati. Dobar katalizator prodaje preklopnih uređaja je i podrška od strane Googlea, koji nove verzije Androida u startu prilagođava njihovim zaslonima.

Povezani članci