Marketing X Business

Uspješna reklama: Nakon kampanje na Super Bowlu novi brend osvaja tržište, ugroženi i najveći

Marx.ba

(Izvor: X)

Kineska e-trgovina Temu, koja (na zgražanje kupaca koji vole održivost) ima ambiciju postati novi Shein, ali s Amazonovim asortimanom (ne prodaje samo odjeću), može se pohvaliti podatkom da su joj se deseci miliona dolara potrošenih u reklamiranje tokom Super Bowla isplatili. Naime, zakupila je tri termina za emitiranje spota, svaki po prosječnoj cijeni od sedam miliona dolara, i potrošila još ekstra petnaest miliona na različite kupone, nagrade i slične akcije.

Za razliku od drugih velikih brendova koji su zakupili te najskuplje sekunde televizijskog oglašavanja na planetu, u Temuovoj kampanji nije gostovala nijedna zvijezda, nije ganuto nijedno gledateljsko srce, a ni donesen posebno duhovit sadržaj. U njegovim spotovima likovi su trpali jeftine artikle u korpe, a kompanija im poručila da na Temuu kupuju kao milijarderi.

Ipak, kampanja je postala viralna, a kako prenosi Business Insider, pretraživanje brenda, prema Google Trendsu, strelovito je naraslo i aplikacija je postala druga najpreuzimanija na američkom tržištu. Budući da je mjesecima prije Super Bowla počeo bilježiti lagan pad broja preuzimanja, reklamama se svakako vratio u igru i kreće u jači desant na lidera, kompaniju Amazon, koja samo na američkom tržištu drži 40 posto, i, dakako, na ostatak svijeta, gdje kani preoteti udjele Sheinu, AliExpressu i sličnim brendovima koji nude sve i svašta po nižim cijenama, ali i većim, ozbiljnijim igračima koji strahuju od prodora toga novog kineskog brenda.

Tako je nedavno izvršna direktorica američke e-trgovine Jane.com najavila skorašnje gašenje jer je nemoguće natjecati se s Temuovim i Sheinovim cijenama, a šef platforme Etsy rekao je da te dvije kineske šoping-platforme nepovoljno utječu i na cijene oglašavanja.

Čak je i Gapov izvršni direktor izjavio da osvajaju kupce tog brenda i uzimaju mu udjel te da ih treba doživjeti kao ozbiljnu prijetnju. I doista, prilično je izazovno takmičiti se s prodavačima koji igraju na kartu niske cijene i česte izmjene asortimana (iznimno su fleksibilni u prilagođavanju trendovima), ali i, za razliku od npr. AliExpressa, bildaju vlastite brendove, razvijaju komercijalne marketinške strategije.

U usporedbi sa Sheinom Temu je noviji brend koji je u vrlo kratkom vremenu uspio napraviti čudo na konkurentnom tržištu: Shein je osnovan 2008., a Temu je vlasnik PPD Holding lansirao 2022. Kako predviđaju stručnjaci, do kraja godine prihodi bi im se mogli približiti iznosu od dvadeset milijardi dolara, prenosi Lider.

Povezani članci