Marketing X Business

U Bavarskoj s radom počeo laboratorij za baterije: Hoćemo li uskoro letjeti na struju

Marx.ba

(Foto: Bosch aviation)

Jučer je u bavarskom gradu Holzkirchenu otvoren laboratorij u kojem bi se u sljedećih nekoliko godina trebala razvijati baterija, koja će uvesti prekretnicu u zračni promet. Trebala bi naime pokretati električni motor aviona s devet sjedišta, koji bi bio namijenjen regionalnim letovima.

Startup Vaeridion u budućnosti želi ponuditi male avione na struju namijenjene prijevozu na kraćim rutama. Energija za električni avion pohranjuje se u baterijama, a novootvoreni laboratorij u Holzkirchenu razvijat će bateriju dovoljnu jaku da može opskrbiti cijeli avion, a opet dovoljno laganu.

U laboratoriju, koji se nalazi u Boschovom razvojnom kampusu, Vaeridion želi izvući maksimum iz visokonaponskih baterija, koje se ugrađuju, primjerice, u kamione.

A osnivači ovog startupa i njihovi investitori čvrsto vjeruju da će tržište električnih letjelica u budućnosti vrijediti milijarde dolara. Zemlje poput Švedske, Norveške i Danske prve su zemlje u Evropi koje su propisale da avioni u domaćem prometu ubuduće moraju biti karbonski neutralni. Prema Vaeridionu, upravo je let na struju pravi odgovor na takve zahtjeve tržišta. Drugi njihov argument je da određene regije nije moguće spojiti cestom ili prugom, pa je jedina alternativa let.

No Vaeridion nije jedina kompanija koja se bavi avionima na električni pogon. Posljednjih godina Bavarska se polako pretvara u središte napredne tehnologije. Airbus Helicopters u Donauwörthu razvija električne helikoptere, startup Lilium ima tvornicu zračnih taksija na struju na aerodromu Oberpfaffenhofen, a kompanija Elektra Solar iz Landsberga može se pohvaliti električnim avionima s dva sjedišta Elektra Trainer.

Povezani članci