Marketing X Business

U terminale naftnih derivata u Bihaću bit će inevestirano 20 miliona KM

Marx.ba

(Foto: Grad Bihać)

U toku su radovi na uređenju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću. Krajem aprila ove godine putem Razvojne banke BiH je osiguran je kreditni aranžman za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, a vrijednost investicije je 20 miliona KM.

Modernizacija terminala u Bihaću i Mostaru dolazi nakon završetka radova na terminalima u Blažuju i Živinicama.   

– Opredijelili smo se da prvo radimo Bihać, jer smatramo da je to važno s aspekta osiguravanja kapaciteta skladištenja i osiguravanja rezervi nafte, rekao je premijer Nermin Nikšić u utorak prilikom obilaska terminala, podsjetivši da BiH ima ogromne kapacitete naslijeđene od bivše države, dovoljne da osigura skladištenje i osiguranje obaveznih rezervi za cijelu regiju što je važno iz perspektive pregovora s EU.

Modernizacija Terminala obuhvata  sanaciju i rekonstrukciju rezervoara, zamjenu postojećeg vodovoda i opreme te implementaciju novih tehnoloških i protupožarnih cjevovoda. Također, planirana je i obnova trafostanice, instalacija napojnih kablova, rekonstrukcija zgrade, radionica i spremišta, što će osigurati poboljšanu operativnost i sigurnost objekta.   

– Terminal u Bihaću ima pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata i zbog zastarjelosti nije funkciji od 2010. godine.  Drago mi je da se konačno počelo raditi na njegovoj rekonstrukciji i što će, kada bude stavljen funkciju, Grad imati višestruke koristi. Riječ je o strateški važnom projektu za ovaj dio BiH koji je najudaljeniji od centra države. Osim toga, insistirat ćemo na izmještanju jednog pogona namjenske vojne industrije, rekao je bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić.   

Ranije je donesen zakon prema kome se jedan fening od svake litre prodanog goriva prosljeđuje  za naftne terminale što je rezultiralo mogućnostima kreditnih sposobnosti i preuzimanja sredstava za investicije.