Marketing X Business

Ugledni proizvođač: Računari s umjetnom inteligencijom će uskoro postati sveprisutni

Marx.ba

(Foto: Lenovo/Facebook)

Grupacija Lenovo objavila je poslovne rezultate za četvrto tromjesečje i fiskalnu godinu 2023./2024.  Kvartalni prihodi su rasli u usporedbi s prošlom godinom u svim poslovnim grupama, pri čemu su prihodi Grupe porasli za gotovo 10 posto na godišnjem nivou, na 13,8 milijardi američkih dolara, uz neto dobit nešto veću od 248 milijuna dolara, za 118 posto više nego godinu dana prije.

Prihod za cijelu fiskalnu godinu iznosio je 56,9 milijardi dolara, neto dobit nešto više od milijarde dolara. Isplatit će dividendu u iznosu od 3,8 američkih centi po dionici.

Od druge polovine fiskalne godine, Lenovo je ostvario rast prihoda na godišnjem nivou od šest posto, a neto marža se oporavila od pada na godišnjem nivou u prvoj polovini godine i ostala na jednakom nivou u drugoj polovini.

U prošloj fiskalnoj godini Lenovo je postigao rekordno visok postotak vezan uz broj zaposlenih u istraživanju i razvoju od 26,2 posto, kao i omjer troškova istraživanja i razvoja u odnosu na prihod od 3,6 posto. 

Lenovo je tokom prošle fiskalne godine predstavio svoje prve računare s umjetnom inteligencijom, mogućnosti umjetne inteligencije koje pokrivaju druge pametne uređaje, pametnu infrastrukturu te pametna rješenja i usluge. 

U Lenovu očekuju kako će računar s umjetnom inteligencijom tokom sljedeće tri godine postati sveprisutno, pokrećući novi ciklus osvježenja za industriju. 

To će biti računari opremljeni osobnim pomoćnikom s prirodnim interakcijama, heterogenim računalstvom, osobnom bazom znanja, povezana s otvorenim ekosustavom aplikacija za umjetnu inteligenciju te s privatnošću i sigurnosnom zaštitom. 

Hibridna umjetna inteligencija također potiče veću potražnju za infrastrukturom umjetne inteligencije i korisnici sve više traže prilagođena rješenja i usluge umjetne inteligencije, posebno savjetovanje, dizajn, implementaciju i održavanje umjetne inteligencije, piše Bug.