Marketing X Business

Ukidaju vazdušni prijevoz pisama zbog utjecaja na okoliš

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Njemačka je preduzela značajan korak u borbi protiv klimatskih promjena prekidom domaćeg vazdušnog poštanskog servisa za slanje pisma, obilježavajući kraj tradicije koja traje više od šest decenija.

Deutsche Post, nacionalni poštanski prijevoznik zemlje, saopštio je ovu odluku kao dio svoje obaveze da smanji emisiju ugljen-dioksida i unaprijedi ekološku održivost.

Ova promjena, koja je stupila na snagu nakon posljednjih letova 28. marta, znači da će se pisma koja su prethodno transportovana vazduhom sada dostavljati cestovnim putem, što će rezultirati značajnim smanjenjem od preko 80 posto emisije ugljen-dioksida izazvane transportom na pogođenim rutama.

Mark Hitschfeld, glavni operativni direktor njemačke poštanske i paketske divizije DHL Grupe, istakao je neophodnost ovog koraka u svjetlu klimatskih promjena, navodeći da hitnost povezana sa poštanskim pismima u prethodnim decenijama više ne opravdava vazdušni poštanski saobraćaj unutar Njemačke.

Ova odluka dolazi u okviru širih zakonodavnih napora usmjerenih na olakšavanje pritiska na Deutsche Post da brzo dostavlja pisma.

Nacrt zakonodavstva, odobren od strane njemačke Vlade u decembru i čeka odobrenje parlamenta, ima za cilj da opusti trenutni standard dostave od najmanje 80 posto pisama slijedećeg radnog dana nakon slanja, smanjujući ga na 95 posto do trećeg radnog dana.

Ovaj zakonodavni potez ne samo da se poklapa sa ciljem Deutsche Posta da unaprijedi svoj ekološki uticaj, već omogućava i kompaniji da optimizuje operacije i smanji troškove.

Dok Njemačka postavlja primjer u prioritetizaciji ekološke održivosti u poštanskim uslugama, druge zemlje mogu biti podstaknute da preispitaju svoje poštanske operacije kako bi se uskladile sa imperativima akcije u borbi protiv klimatskih promjena.

Povezani članci