Marketing X Business

Ulaganjem u LEGO kocke možete imati bolji prinos nego na zlatu

Marx.ba

(Foto: Lego Facebook)

Znate li da ulaganje u LEGO kocke može imati bolji prinos od ulaganja u obveznice, dionice i zlato? Evo i zašto! Ulaganje u LEGO kocke postaje sve popularniji oblik investicije, privlačeći pažnju kolekcionara, investitora i ljubitelja igračaka širom svijeta. Dok se tradicionalne investicijske mogućnosti često povezuju s dionicama, nekretninama ili plemenitim metalima, ulaganje u LEGO setove pruža jedinstvenu priliku za diverzifikaciju portfelja i mogućnost privlačenja solidnih povrata, piše Moj novac.

Ulaganje u LEGO kocke može biti isplativo iz nekoliko razloga. Prvo, LEGO setovi često imaju ograničena izdanja i izlaze iz proizvodnje nakon određenog vremena, što može dovesti do njihovog porasta vrijednosti na sekundarnom tržištu. Drugo, popularnost LEGO kocki ostaje visoka unatoč godinama, što čini ove setove poželjnim kolekcionarskim predmetima. Treće, LEGO kocke imaju globalnu prisutnost i široku bazu obožavatelja širom svijeta, što dodatno podržava potražnju za rijetkim ili kolekcionarskim setovima.

Provedeno je istraživanje cijena 2322 LEGO kompleta izdanih od 1987. do 2015. godine. Provedeno istraživanje obuhvaćalo je prodaju neotvorenih setova na primarnom tržištu, kao i na aukcijama. Cijene polovnih kompleta počinju rasti dvije ili tri godine nakon povlačenja seta, a raspon cijena može ići od -50 posto do impresivnih +1000 posto.

Povrat ulaganja u LEGO kocke može varirati ovisno o različitim faktorima kao što su rijetkost seta, popularnost teme, stanje seta (kompletnost, kutija, originalne naljepnice) te promjene u potražnji na tržištu. Setovi koji su povezani s popularnim franšizama poput Star Wars, Harry Potter ili Marvel često imaju veću potražnju i mogu generirati veće povrate.

Istraživanja koja su provedena o isplativosti ulaganja u LEGO kocke pokazuju da su neki setovi zabilježili značajne povrate tokom vremena, čak i premašujući rast cijena dionica ili nekih tradicionalnih investicijskih instrumenata. Međutim, važno je napomenuti da ulaganje u LEGO kocke nosi određene rizike, uključujući potrebu za skladištenjem setova, promjenjivu prirodu tržišta igračaka, potencijalne troškove povezane s održavanjem i čuvanjem setova te činjenicu da najveći povrat ostvaruju neotvorena pakiranja.

Na aukcijskim platformama poput eBay-a ili BrickLink-a, cijene rijetkih LEGO setova često znatno premašuju njihovu maloprodajnu cijenu. Primjerice, limitirana izdanja, ekskluzivni setovi ili setovi s potpisom autora mogu se prodavati za nekoliko puta veće cijene od njihove prvotne vrijednosti.

Postoje indeksi koji prate vrijednost LEGO setova kao investicije. Primjerice, “BrickPicker Index” analizira cijene i povrate za širok raspon LEGO setova, pružajući investitorima uvid u potencijalne povrate na različitim tržištima. Mnogi entuzijasti i kolekcionari redovno prate tržište LEGO setova, analizirajući trendove u potražnji, cijenama i rijetkosti. Ove analize pružaju korisne informacije o potencijalnim investicijskim prilikama i predviđanjima o budućim rastućim vrijednostima.

Najbolja prilika za ulaganje u LEGO kocke je po izlasku određenog izdanja iz prodaje, posebno ukoliko je riječ o posebnoj franšizi kao što su već spomenuti filmovi. Najmanje 12 mjeseci nakon izlaska iz asortimana potrebno je za povrat ulaganja, a može predstavljati zanimljivu alternativu tradicionalnim investicijama.

Međutim, kao i svaka investicija, važno je provesti detaljna istraživanja, razumjeti tržište igračaka i biti svjestan potencijalnih rizika prije donošenja odluke o ulaganju. Kolekcioniranje LEGO setova može biti ne samo finansijski isplativo iskustvo, već i izvor zadovoljstva za ljubitelje ove ikonične igračke.

Povezani članci