Marketing X Business

Unatoč smanjenim očekivanjima u vezi nižih kamata, cijene dionica ove godine snažno porasle

Marx.ba

(Foto: X)

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa dok su ulagači analizirali koliko je snažan rast cijena dionica proteklih dana održiv. Dow Jones oslabio je 0,10 posto, na 39.869 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 5.297 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 16.698 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica dodatno porasle, nakon snažnog rasta dan prije, pa se Dow Jones po prvi put u historiji probio iznad nivoa od 40.000 bodova.

No, kasnije su svi najvažniji indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, koje su dosegnuli dan prije nakon objave podataka koji su ukazali na blago popuštanje inflacijskih pritisaka u aprilu u SAD.

Nakon tih podataka ponovno su oživjele špekulacije da će američka centralna banka u drugoj polovici godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u julu i decembru, za po 0,25 postotnih bodova.

No, pitanje je koliko je to dobra vijest, s obzirom da se početkom godine špekuliralo da će Fed u ovoj godini kamate smanjiti u barem pet navrata, za ukupno 1,5 postotnih bodova.

Unatoč smanjenim očekivanjima u vezi smanjenja kamata, cijene su dionica ove godine snažno porasle, pa se postavlja pitanje je li taj trend održiv.

Tim više što je odnos cijene i zarade po dionicama znatno povećan.

– Cijene su dionica snažno porasle, pa ulagači analiziraju podatke. Ove godine zarade su znatno porasle, pa bi mogle i iduće, no odnos cijene i zarade ipak je dosegnuo 21 do 22 puta. Imali smo dobrih vijesti i mnogo je toga ugrađeno u cijene, pa se tržište sada mora s time hrvati, kaže Thomas Hayes, predsjednik u kompaniji Great Hill Capital.

I u idućem periodu kretanja na tržištu ponajviše će ovisiti o špekulacijama u vezi smanjenja kamatnih stopa.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer skliznule s rekordnih nivoa. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 8.438 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,69 posto, na 18.738 bodova, a pariški CAC 0,62 posto, na 8.188 bodova.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago pale, kao i jučer na Wall Streetu, dok je dolar ojačao prema košarici valuta i tako nadoknadio dio gubitaka od prethodnog dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u 15 mjeseci.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 1 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Podršku kineskim berzama pružaju najave vlasti o novim mjerama za suzbijanje krize na tržištu nekretnina i nada ulagača u nove poticajne mjere, s obzirom na slabost ekonomije, piše Lider.

Povezani članci