Marketing X Business

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva: Dodatno ohrabriti domaće kompanije

N. D.

(Foto: VTK BiH)

IKT Asocijacija Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, tradicionalno, već osam godina, obilježava 17. maj, Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva.

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) sa sjedištem u Ženevi, svake godine bira aktuelnu temu kojom se obilježava ovaj značajan datum, a ovogodišnja je „Digitalne inovacije za održivi razvoj“.

Zbog nedostatka politika, ulaganja i digitalnih vještina, mnoge se zemlje bore da održe korak u digitalnom svijetu koji se jako brzo mijenja te je upravo ovaj dan prilika za podsjećanje kako digitalna inovacija može pomoći u povezivanju svih i obezbjeđenju održivog prosperiteta za sve. Inovativna tehnologija može pomoći u rješavanju najhitnijih svjetskih izazova, od borbe protiv klimatskih promjena do smanjenja gladi i siromaštva. Zapravo, digitalne tehnologije mogu pomoći u postizanju 70% ciljeva u okviru UN-ovih ciljeva održivog razvoja do 2030. godine. Istovremeno, 2,6 milijardi ljudi još uvijek su izvan mreže i nemaju mogućnost povezivanja, komunikacije, interneta i digitalnih usluga koje bi im zasigurno promijenile i poboljšale život.

Zato je važno da nosioci zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama, aktivno djeluju na osiguranju neohodnih uslova, kako bi domaće IKT kompanije dodatno ohrabrili za kontinurano iznalaženje novih tehnoloških rješenja, koja će podržati održivi razvoj naše zajednice i doprinijeti stvaranju boljeg svijeta za buduće generacije koje dolaze.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se još od 1969. godine.

Povezani članci