Marketing X Business

Eurostat: Šta se događa sa cijenom čokolade

Marx.ba

(Izvor: X)

Kancelarija Evropske unije zadužena za statistiku poznatija kao Eurostat, navodi da je cijena kakaa i čokolade u prahu u porastu još od početka 2022, a značajno uvećanje zabilježeno je u posljednjem kvartalu te godine, sa godišnjom stopom inflacije većom od 10 posto.

Većina zemalja Evropske unije u maju 2024. prijavila je povećanje godišnje stope inflacije za kakao i čokoladu u prahu, a najveći rast u odnosu na maj 2023. zabilježen je u Estoniji (17,4 posto), Hrvatskoj (15,5) i Austriji (12,6).

Nasuprot tome, dvije zemlje su zabilježile pad stope inflacije za pomenute proizvode – Slovačka (za 6,3 posto) i Kipar (0,3 posto).

Inače, kako je ranije objavljeno, cijene kakaa su ove godine porasle zbog loše žetve na zapadu Afrike, gdje je proizvodnja kojom se zadovoljava najveći dio globalne potražnje za kakaom. Meteorološka pojava El Nino uzrokuje suše u Gani i Obale Slonovače koje su dva najveća svjetska proizvođača kakaa. Više temperature i promjene u obrascima padavina su posljedica klimatskih promjena, a utječu i na žetvu.

Povezani članci