Marketing X Business

Mol uložio 1,3 milijarde eura u proizvodnju vrlo tražene robe

Marx.ba

(Foto: MOL Csoport)

Mol Petrochemicals pustio je u pogon u utorak novi kompleks poliola, jedinstven u regiji. Ta investicija u mađarskom Tiszaújvárosu vrijedna 1,3 milijarde eura najveća je pojedinačna organska investicija u historiji Mol grupe.

Tvornica će koristiti najnapredniju, najsigurniju i ekološki najprihvatljiviju tehnologiju koja je trenutno dostupna na tržištu za proizvodnju tog svestranog materijala.

Iako je hemijska industrija doživjela period slabih marži zbog posrtanja ekonomije i visokih cijena energije, u Molu vjeruju, kaže prvi čovjek kompanije Zsolt Hernadi, da će projekt dokazati svoju vrijednost kada se globalna ekonomija počne oporavljati.

– Poliol je inovativna i vrlo tražena hemijska roba za kojom će potražnja nastaviti rasti u nadolazećim desetljećima, rekao je.

To je osnovna komponenta poliuretana, polimera koji se koristi u raznim industrijama uključujući građevinarstvo, izolaciju, proizvodnju namještaja, automobilsku i tekstilnu industriju.

Time će Mol Grupa postati prva kompanija u CEE regiji koja ima potpuno integrirani lanac vrijednosti od sirove nafte do proizvodnje poliola. Na jučerašnjem puštanju pogona u rad rečeno je kako se projekt od proljeća 2020. godine suočio s brojnim izazovima uzrokovanim pandemijom.

Program nije zaustavljen, ali su na njega utjecala ograničenja logistike i opskrbnog lanca povezana s karantenama koje su provele vlade diljem svijeta u borbi protiv koronavirusa.

Izgradnja tvornice vrijedne 1,3 milijarde eura započela je još 2018. godine, a Thyssenkrupp ju je dovršio u maju ove godine. Kapacitet kompleksa doseći će 200.000 tona godišnje.

Petrokemijski kompleks bit će automatiziran i pokretat će se najsavremenijim tehnologijama, dok će osiguravati posao za 200 radnika. Grupa Mol, najavljeno je, uložit će 4,5 milijardi dolara u razvoj regionalnog petrohemijskog poslovanja do 2030. goine, piše Pd.

Povezani članci