Marketing X Business

Microsoftove emisije skočile za 30 posto zbog ulaganja u umjetnu inteligenciju

Marx.ba

(Foto; Microsoft Facebook)

Microsoftove emisije porasle su za 30 posto od 2020., zbog izgradnje infrastrukture koja je potrebna umjetnoj inteligenciji, što ugrožava klimatske ciljeve koje je sebi zadala sama kompanija. Povećanje emisija od trećinu velikim je dijelom posljedica izgradnje podatkovnih centara na kojima rade AI i računarski sistemi u oblaku, rekao je Microsoft u svom godišnjem izvještaju o održivosti.

U izvještaju također navode kako Microsoft drži jedinstvenu poziciju na tržištu kao vodeći dobavljač “u oblaku” te da je širenje podatkovnih centara nužno kao podrška umjetnoj inteligenciji, kako bi se mogli “boriti”  s konkurentima, uključujući Amazon i Google. Microsoft je  početkom 2023. godine uložio milijarde dolara u OpenAI, komapniju koja stoji iza ChatGPT-a, i izrađuje vlastite AI alate.

Microsoftove direktne emisije pale su za 6,3 posto u 2023. u usporedbi s osnovnom vrijednošću za 2020. godinu. Međutim, emisije iz opskrbnog lanca čine veliku većinu ukupnih emisija i skočile su za 30,9 posto. To je povećalo ukupne emisije za 29,1 posto, stoji u izvještaju, prenosi Lider.

Kompanija je jedna od onih koje su postavile široku lepezu klimatskih ciljeva, uključujući ciljeve da postanu “carbon negative” i “zero waste” do 2030. godine. Međutim, ti su ciljevi ugroženi utrkom za stvaranjem generativne umjetne inteligencije, koja je energetski intenzivna s velikim zahtjevima za energijom ali i  vodom.

Takmičenje za izgradnju infrastrukture podatkovnih centara također je pokrenulo pitanja o kapacitetu nacionalnih energetskih mreža da se nose s očekivanim porastom potražnje za električnom energijom povezanom s umjetnom inteligencijom te postoji li na tim tržištima dovoljno proizvodnje obnovljivih izvora energije za pokretanje tehnologije.

U pokušaju rješavanja problema s rastućim emisijama u opskrbnom lancu, Microsoft je rekao da će zahtijevati od određenih velikih  dobavljača zahtijevati da koriste 100 posto “bez ugljika” električnu energiju za robu i usluge isporučene kompaniji sa sjedištem u Seattleu do 2030. godine.

Microsoft je ovog mjeseca također rekao da će podržati procijenjenih 10 milijardi dolara u projektima obnovljive električne energije koje će razviti Brookfield Asset Management kao dio svojih napora da spoji svoje ciljeve čiste energije sa svojim ambicijama AI.

Emisije povezane s izgradnjom novih podatkovnih centara dijelom dolaze od kritičnih građevinskih materijala kao što su cement i čelik čija je proizvodnja intenzivna ugljika, te onih koji ulaze u računarske čipove i drugi hardver.

Povezani članci