Marketing X Business

Uskoro stižu i gaming laptopi s umjetnom inteligencijom

Marx.ba

(Foto: X)

Nvidia i AMD planiraju lansirati prijenosne gaming računare s Microsoftovom opcijom AI Copilot Plus, koju su Microsoft i Qualcomm nedavno najavili za prijenosne računare. Na sajmu Computex u Tajvanu, Nvidia je nagovijestila nadolazeća “RTX AI PC” prijenosne računare od Asusa i MSI-ja koja će uključivati ​​tu opciju.

Novonajavljeni RTX AI PC prijenosni računari od ASUS-a i MSI-a imaju liniju grafičkih kartica do GeForce RTX 4070 i energetski učinkovite sisteme na čipu s Windows 11 AI PC mogućnostima, navela je Nvidia u objavi na blogu. Nvidia je potvrdila da će ti prijenosni računari također imati najnovije AMD-ove Strix CPU-e.

AMD tek treba službeno predstaviti svoje Strix procesore za prijenosne računare, a očekuje se da će biti najavljeni tokom njihovog predstavljanja na Computexu. Nvidia je sugerisala da prvia računari Copilot Plus s pogonom na AMD-u možda neće dobiti Microsoftove AI opcije pri lansiranju.

Ovi Windows 11 računari s umjetnom inteligencijom dobit će besplatno ažuriranje za Copilot+ PC iskustvo kada to bude dostupno, dodala je Nvidia u objavi na blogu. To implicira moguću odgodu ili period ekskluzivnosti za Qualcommov hardver koji izlazi 18. juna.

Nvidia ulaže velike napore kako bi ostala relevantna u zadacima umjetne inteligencije na prijenosnim računalrima. Dok Microsoft prebacuje modele umjetne inteligencije na NPU (neuralni procesor), Nvidia naglašava sposobnost svojih GPU-a da se nose s intenzivnijim radnim opterećenjima umjetne inteligencije. Nvidia gura “RTX AI prijenosne računare,” za koja tvrdi da mogu upravljati većim AI radnim opterećenjima bolje od NPU-a.

Nvidia će u junu lansirati RTX AI Toolkit, koji sadrži alate i SDK-ove za prilagodbu modela, optimizaciju i implementaciju. Ovaj skup alata će optimizirati modele kao što je Meta’s Llama 2 za rad s manje VRAM-a i boljim performansama.

Suradnja će razvojnim programerima aplikacija omogućiti jednostavan pristup sučelju za programiranje aplikacija (API) GPU-ubrzanim malim jezičnim modelima (SLM), koji daju mogućnosti generiranja proširenog dohvaćanja (RAG) i koji radi na uređaju pokretanom Windows Copilot Runtime sistemom, navode iz Nvidije.

Microsoftov Windows Copilot Runtime omogućit će programerima da jednostavno dodaju AI opcije svojim aplikacijama, oslanjajući se na NPU hardver ili Nvidia GPU za ubrzanje.

NPU-ovi trenutno postižu približno 40 TOPS (teraoperacija po sekundi) performansi, dok Nvidijini GPU-i mogu premašiti 1000 TOPS za AI ubrzanje. NPU-ovi su učinkoviti za manje modele u prijenosnim računarima, ali GPU-ovi bolje upravljaju većim modelima u stonim računarima, prenosi Zimo.

Povezani članci