Marketing X Business

Uspješno “meko slijetanje” Evropske centralne banke

Marx.ba

(Izvor: Unsplash)

Evropska centralna banka je uspela da ukroti inflaciju bez izazivanja ekonomskog pada, rekao je član Upravnog savjeta Evropske centralne banke Janis Sturnaras.

– Monetarna politika je bila uspešna, uprkos svim kritikama. Ostvarili smo meko sletanje, rekao je grčki zvaničnik na događaju u Londonu, prenio je njegove reči Bloomberg.

Uprkos velikom pesimizmu otkako je počeo ratni sukob u Ukrajini, inflacija je u povlačenju, rekao je Stournaras.

– Da, u Evropi nemamo značajan rast, ali također nemamo ni recesiju, rekao je.

Inače, da je inflacija u fazi popuštanja, ali da rizike poput kretanja na tržištu rada te plaća, kao i geopolitičke prilike, treba pratiti, ocijenjeno je na skupu guvernera centralnih banaka većine zemalja Adria regije održanom u petak na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Na okruglom stolu u Splitu učestvovali su hrvatski guverner Boris Vujčić, slovenski guverner Boštjan Vasle, guvernerka Centralne banke Sjeverne Makedonije Anita Angelovska Bezhovska, Crne Gore Irena Radović te viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Željko Marić.

U fokusu je bila tema učinaka inflacije i podizanja kamatnih stopa u tim zemljama, posebno u smislu finansijske, odnosno kreditne situacije korporativnog sektora i domaćinstava.