Marketing X Business

Već sada izvjesno: Ova godina oborit će rekorde po broju turista u KS

Marx.ba

(Foto: Visit Sarajevo)

Tekuća 2024. godina mogla bi biti rekordna kada se o radi o broju turista u Kantonu Sarajevo.

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo tokom juna 2024. godine ostvareno je povećanje dolazaka turista za 55 posto, dok je 53 posto više noćenja u poređenju sa junom 2023. godine.

Statistička povećanja dolazaka i noćenja bilježimo u periodu prve polovine ove godine, kada je Kanton Sarajevo posjetilo 34 posto više turista, a ostvareno je 30 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

U navedenom periodu najviše turista zabilježeno je iz Saudijske Arabije, Turske, Hrvatske, UAE, Srbije, Slovenije, Njemačke, Kine, Crne Gore i SAD.

– Prema dosadašnjim statističkim podacima vidljivo je da bi tekuća 2024. godina mogla oboriti dosadašnje rekorde, budući da već u prvoj polovini godine imamo značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu. Naše je veliko zadovoljstvo i motivacija za bolji i uspješniji rad činjenica da Kanton Sarajevo doživljava oporavak nakon teškog perioda pandemije koronavirusa i inflacije, koji su značajno utjecali na industriju turizma u globalu, potvrdio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Povezani članci