Marketing X Business

Više ne prave gubitke: Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 miliona eura

Marx.ba

(Izvor: PIXSELL)

Croatia Airlines u prošloj je godini ostvario neto dobit od 2,3 miliona eura, dok je 2022. godine bilježio gubitak od 18,2 miliona eura, što se u poslovnom izvješću kompanije uz ostalo objašnjava pozitivnim tržišnim trendovima i rastom prihoda te nižim cijenama goriva.

– U 2023. godini nastavio se rast potražnje za uslugama zračnog prijevoza koji je započeo u 2022. nakon dvije godine poslovanja pod utjecajem pandemije te je sukladno tome Croatia Airlines nastavio s povećanjem frekvencija i uvođenjem novih ruta u 2023. godini što je dovelo do rasta naleta u broju letova za 11 posto i rasta broja prevezenih putnika za 19 posto u odnosu 2022. godinu. Provedba strateških inicijativa definiranih post covid strategijom, pozitivni tržišni trendovi, rast prihoda te niža cijena goriva doprinijeli su znatno boljem poslovanju u 2023. godini, ističe se u preliminarnom finansijskom izvještaju objavljenom u četvrtak na Zagrebačkoj berzi.

Croatia Airlines je lani ostvario operativnu dobit u visini od 4,1 miliona eura koja s neto rezultatom finansiranja daje neto dobit od 2,3 miliona eura. Sukladno rastu prometa i operativni prihodi i operativni troškovi ostvareni su na znatno višem nivou u odnosu na 2022. godinu, ističu iz ovog prijevoznika.

Tako su prihodi iz poslovanja u prošloj godini iznosili 252,4 miliona eura, što je u odnosu na godinu ranije rast za 20 posto, a iz kompanije to objašnjavaju rastom putničkih prihoda. Putnički prihodi viši su za 24 posto te su u 2023. godini iznosili 208,8 miliona eura, uz 19 posto više prevezenih putnika.

Povezani članci