Marketing X Business

Volkswagen i Google napravili AI asistenta za vozače

Marx.ba

(Foto: Autoevolution)

Volkswagen je objavio da je implementirao generativne umjetne inteligencije unutar mobilne aplikacije myVW kroz strateško partnerstvo s Google Cloudom.

Tako će koristiti AI i strojno učenje Google Clouda, kao i stručnost Google Cloud Consultinga, kako bi omogućio rad novog myVW virtualnog asistenta i pružio vlasnicima vozila intuitivan pristup ključnim informacijama i uslugama vezanim uz vozila.

U pitanju je, piše Reuters, dio Googleove strategije za širenje polovanja nudeći alatima izgradnju AI aplikacija za preduzeća.

Korisnici mogu postavljati pitanja Volkswagenovom asistentu u aplikaciji, poput “Kako zamijeniti probušenu gumu?” ili usmjeriti kamere svojih telefona na kontrolne ploče vozila kako bi dobili relevantne informacije.

AI asistent koristi Googleove Gemini velike jezične modele, programe koji mogu razumjeti i generirati prediktivne odgovore na ljudski jezik te računarsku snagu oblaka.

Volkswagenov alat dizajniran je dodavanjem podataka kao što su priručnici za vlasnike Volkswagena i YouTube videa o održavanju vozila.

CEO Google Clouda, Thomas Kurian, izjavio je za Reuters da je proizvod zahtijevao prevladavanje tehničkih prepreka vezanih uz multimodalnost, odnosno sposobnost obrade različitih vrsta podataka poput teksta, slika i videa.

AI asistent je besplatan i dostupan za oko 120.000 vlasnika Volkswagenovih Atlas i Atlas Cross Sport modela. Bit će dostupan i za druge automobile iz modela 2020. i kasnije, najkasnije početkom sljedeće godine.