Marketing X Business

Vrhunski poduhvat: Ovo je prvi pravi gamerski router

Marx.ba

(Izvor: X)

Proizvođači rutera već dugo prodaju svoje uređaje kao proizvode za “igre”, ali ruter obično ne može sam pokrenuti igricu u normalnim uvjetima. Dvojica hardverskih entuzijasta, međutim, osjetila su potrebu razriješiti ovaj mit neviđenim hakerskim pothvatom.

Novi projekt podijeljen na KittenLabs opisuje pravi gaming router – mrežni uređaj koji je hakiran i programiran za pokretanje određene igre uz malu pomoć vanjskog GPU-a, AMD Radeon spojen preko PCIe. U pitanju je router TP-Link TL-WDR4900, a odabrana igrica je Rockstarov akcijsko-avanturistički klasik iz 2002. godine, Grand Theft Auto: Vice City.

“Toble Miner”, jedan od dvojice hakera koji stoje iza ovog podviga, spomenuo je na Mastodonu da je bio ”stvarno ljut ” na kompanije koje reklamiraju takozvane “gaming routere”. Zajedno s “Manawyrmom” odlučili su izgraditi ono što smatraju prvim pravim gaming routerom ikada.

TL-WDR4900 v1 je “vrlo zanimljiv” WiFi router, kao što je objašnjeno na stranici projekta. Temelji se na PowerPC CPU-u kojeg je napravio NXP umjesto korištenja MIPS ili ARM CPU-a kao kod ostalih tipičnih routera. CPU nudi puni 36-bitni adresni prostor i obilje računarski performansi za uređaj objavljen 2013. Procesor također uključuje “izvrstan” PCIe kontroler koji se koristi za povezivanje CPU-a s ugrađenim WiFi čipsetovima od 2,4 GHz i 5 GHz .

Prije instaliranja OpenWrt- a i 32-bitne distribucije Debian Linuxa, modderi su morali naknadno opremiti miniPCIe utor za povezivanje vanjskog GPU-a potrebnog za pokretanje igre. Softverska strana stvari također je zahtijevala dodatni rad, a stariji Radeon drajver je u konačnici korišten kako bi se osigurala dovoljna kompatibilnost s 32-bitnim OS-om.

Dva hakera odlučila su pokrenuti neslužbeno izdanje Grand Theft Auto: Vice City poznato kao ReVC, obrnuto projektiranu verziju igre koju je Rockstar pokušao izbrisati s interneta tužbom.

Nakon nekoliko dana zakrpa i podešavanja koda, GTA: Vice City konačno je mogao raditi na prilagođenom usmjerivaču za igranje s odgovarajućom podrškom za tipkovnicu i miš. Sudeći po video dokazu koji su hakeri objavili na YouTubeu, čini se da je grafika upotrebljiva iako nije blistava, kao što biste očekivali od igre stare 22 godine.

Iskustvo igranja također nije savršeno jer su interakcije s NPC-ovima u igri prekinute i uzrokuju grafičke artefakte. Svijet je prazan, ali odličan soundtrack GTA serijala je još uvijek tu, piše Gaming.

Povezani članci