Marketing X Business

Vrijedni ugovori za bh. kompaniju: Sa Saudijcima potpisano 80 miliona KM

Marx.ba

(Izvor: Igman)

Na sajmu vojne industrije ”World Defense Show 2024”, koji se održava u Saudijskoj Arabiji, kompanija namjenske industrije Igman Konjic svečano je potpisala dva nova ugovora s Nacionalnom gardom i Ministarstvom odbrane Kraljevine Saudijske Arabije u vrijednosti od 80 miliona KM.

‘- Kraljevina Saudijska Arabija jedan je od ključnih pokretača globalne vojne industrije. Pokazuju to i podaci o konstantnom ulaganju u jačanje svojih obrambenih kapaciteta, stoga raduje činjenica da svoje oružane snage opskrbljuju našim proizvodima, kazao je Đahid Muratbegović, direktor Igmana.

Dodao je da je to dokaz kavalitete kompanije i spremnosti da odgovore jednom zahtjevnom tržištu, ”te posebno raduje kontinuirana saradnja s odbrambenim institucijama Kraljevne Saudijske Arabije započete prije nešto više od descenije”.

‘World Defense Show” sajam vojne industrije koji se od 4. do 8. februara održava u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, okupio je i ove godine više od 750 izlagača iz više od 45 zemalja.

Prije četiri godine na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 70. godišnjice poslovanja, kompanija Igman je potpisala ugovore višemilionske vrijednosti sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država (5,5 miliona dolara) i Egipta (1,5 miliona eura). Godinu poslije, na sajmu vojne industrije Egypt Defence Expo (EDEX) koji se održao u Kairu, kompanija je potpisala dva nova ugovora s egipatskim oružanim snagama vrijedna 15 miliona KM.

Većinski vlasnik Igmana kompanije je Vlada Federacije BiH s udjelom od 51,0012 posto. Slijedi Raiffeisen Bank s 33,3362 posto te ZIF Bonus.