Marketing X Business

Wizz Air povećava broj letova Sarajevo - London, u Mostaru pregovaraju sa Ryanairom

Marx.ba

(Foto: Wizz Air)

Kompanija Wizz Air povećat liniju Sarajevo-London iduće zime sa dva na četiri leta sedmično, piše Zamaaero.

Kompanija će letjeti utorkom četvrtkom, subotom i nedjeljom. Uz to već je poznato da Wizz Air od 29. oktobra uvodi i letove iz Sarajeva za Rim sa tri sedmičnba leta (utorkom, četvrtkom i subotom).

Wizz Air je prošle zime letio samo dva sedmićna leta iz Sarajeva za London. Ovime će Wizz Air u Sarajevu ove zime imati isti broj letova kao i ovog ljeta, a što je pet letova sedmično više nego prošle godine.

Inače, prema pisanju Zamaaero, direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel je rekao da ima 6 legacy linija u ovom momentu, koje planira povećati na 10 iduće godine. Đuzel smatra da je LCC ekstremno bitan za Mostar i strateški mu je bitno da dobije bar jednog prijevoznika sa bar 2-3 linije. Mostar je prije Covida-19 ima dvije sezonske linije Eurowingsa. No, ovaj puta cilj Mostara nije ponovno dovesti Eurowings, niti Wizz Air sa kojim su pregovarali, nego žele na aerodrom dovesti Ryanair. To je i logično Ryanair je najveća kompanija u Italiji, Irskoj i jedan od najvećih u Poljskoj, a sva tri ova tržišta su primarna tržišta za Mostar zbog međugorskih hodočasnika.

Đuzel je rekao da Mostar doslovce pregovara sa Ryanairom i drugim LCC po načelu „što traže će i dobiti“. Zato je Đuzel uvjeren da će vrlo skoro dobiti LCC u Mostaru. LCC, konkretno Ryanair, su glavni cilj Mostara.

No Mostar ima problema sa LCC jer mu je geografska lokacija takva da ima posebno teške prilaze aerodromu radi čega piloti moraju prolaziti posebnu edukaciju na simulatoru. LCC nemaju volje posebno educirati pilote i imati ograničenja broja pilota koje mogu stavljati na takvu liniju (rosteri, operacijski problemi, odlazak educiranih pilota i potreba školovanja novih, bolovanja…). Stoga Mostar sa Agencijom radi na novim procedurama koje bi trebale ukinuti ovu potrebu dodatnog školovanja, piše Zamaaero.

Povezani članci