Marketing X Business

Xiaomi počinje s isporukama svog prvog električnog automobila

Marx.ba

(Izvor: Xiaomi)

Xiaomi je najavio kako će ovog mjeseca započeti isporuke svog prvog električnog automobila SU7, ulazeći na najveće automobilsko tržište na svijetu usred brutalnog ratovanja maloprodajnim cijenama.

Proizvođač pametnih telefona, peti najveći u Kini, objavio je kako će kroz svojih 59 trgovina u 29 gradova diljem zemlje primati narudžbe za SU7. Svečano predstavljanje zakazano je za 28. marta, kada se očekuje objava i cijene prvog Xiaomijevog EV-a.

Prodaja električnih vozila u Kini porasla je za 18% u januaru i februaru, što nije daleko od prošlogodišnjeg rasta od 21%. No, ove godine svjedočimo velikim rezovima cijena električnih automobila, a sve kako bi se privukli potrošači usred slabljenja domaće potražnje.

Na predstavljanju električne limuzine punog naziva Speed Ultra 7 u decembru prošle godine, izvršni direktor Lei Jun izjavio je kako Xiaomi planira postati jedan od pet najvećih proizvođača automobila u svijetu.

Lei je istaknuo da SU7 ima tehnologiju “super električnog motora”. Analitičari smatraju kako će zajednički operativni sistem s popularnim telefonima i drugim elektroničkim uređajima Xiaomija privući postojeće kupce ovog kineskog brenda. Xiaomi je najavio ulaganja u segment električnih vozila od čak 10 milijardi dolara tokom idućih deset godina.

Xiaomijeve električne automobile će proizvoditi poslovna jedinica državne kompanije BAIC Group, u tvornici u Pekingu s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 200.000 vozila.

Povezani članci