Marketing X Business

Za većinu aerodroma u regiji predviđa se pozitivan juli: Snažan rast za Sarajevo

N. D.

(Foto: Aerodrom Sarajevo)

Većina aerodroma bivše države mogla bi imati rast u julu. Ryanair će zadržati poziciju najvećeg avioprevoznika u regionu, ispred Air Serbia i Wizz Aira, piše EX YU aviation.

Aerodrom Beograd ima najviše slobodnih mjesta na redovnim letovima u julu, sa 983.929. Brojka predstavlja povećanje od 0,6% u odnosu na 2023. Ne uključuje čarter usluge koje bilježe značajan obim tokom mjeseca. Wizz Air je glavni krivac za nisku stopu rasta, smanjujući svoj kapacitet za 25% u odnosu na prethodnu godinu. Air Serbia će nastaviti da održava svoju poziciju najvećeg prijevoznika, držeći 57,3% svih raspoloživih redovnih kapaciteta na aerodromu.

Zagreb slijedi kao drugi po veličini sa 545.744 slobodna mjesta na redovnim letovima tokom mjeseca. To predstavlja povećanje od 17,6% u odnosu na prošlu godinu. Croatia Airlines će zadržati poziciju najvećeg avioprijevoznika na aerodromu sa 32,8% raspoloživog kapaciteta. Iza njega slijedi Ryanair sa 30,1% svih raspoloživih mjesta.

Aerodrom Skoplje, na koji je utjecalo smanjenje frekvencije Wizz Air-a, ima 325.094 sjedišta u julu, što je pad od 5,1%. Wizz Air, koji je smanjio kapacitet za 14,3%, imat će 57% udjela u raspoloživim sjedištima, dok je Pegasus Airlines drugi sa 9,8% udjela. Turkish Airlines, koji je tradicionalno bio drugi po veličini po kapacitetu, bit će peti tokom mjeseca.

Sarajevski aerodrom ima 311.684 planiranih sjedišta na tržištu u julu, što predstavlja snažan porast od 36,8% u odnosu na 2023. Pegasus Airlines, koji je povećao kapacitet za 40% u odnosu na prethodnu godinu, najveći je prijevoznik sa 10,3% kapaciteta, a slijedi ga od strane Turkish Airlinesa sa 8,8%. Ryanair, koji je ovog ljeta počeo sa radom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, bit će šesta najveća aviokompanija u julu.

Prištinski aerodrom će imati 310.196 slobodnih mesta, ali ima brojne letove koji se prodaju isključivo preko turoperatora koji se smatraju čarterima. Stoga, oni nisu uključeni u ukupni predviđeni kapacitet sjedišta. Ako se uzmu u obzir samo sjedišta na redovnim letovima, kapacitet aerodroma je povećan za 5,9% u odnosu na prošlu godinu. easyJet ima najveći broj redovnih sjedišta sa 18,6% udjela, ispred Chair Airlinesa sa 15,3%.

Aerodrom Podgorica ima 217.256 sjedišta na redovnim letovima u julu, što je povećanje od 9,9% u odnosu na 2023. Wizz Air je najveći sa 22,6% ukupnog kapaciteta, a slijedi ga Ryanair sa 17,8%. Air Montenegro je šesti, iza dva najveća, kao i Air Serbia, Austrian Airlines i Turkish Airlines.

Konačno, Aerodrom Ljubljana ovog jula ima na raspolaganju 164.650 sedišta, što je 14,9% više u odnosu na prošlu godinu. Aerodrom takođe ima značajan broj čartera tokom meseca koji nisu uračunati u statistiku. Lufthansa će biti njegov najveći avioprijevoznik sa 17% udjela u kapacitetu, ispred Turkish Airlinesa sa 11,7% planiranog kapaciteta.

Povezani članci