Marketing X Business

Zašto je avokado postao “vruća tema” u ekološkim krugovima

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Do prije nekoliko godina maltene niko na ovim prostorima nije jeo avokado, a onda je tropska voćka iz prašuma Srednje i Južne Amerike naprasno postala popularna i našla svoje mjesto u domaćinstvima i restoranima. Doduše, u zemljama porijekla avokado se jede vijekovima, ali se čini da ga je ostatak svijeta tek nedavno zaista prihvatio.

Međutim, izgleda da ta slava nije dugo trajala. Naime, sada sve više kupaca odbacuje avokado: razlog nisu ni ukus ni cijena ni kalorije, već nešto četvrto – ekologija.

Naime, svjetski restorani traže alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga u potpunosti napuštaju, jer ova biljka ima ogroman karbonski otisak. Za rast mu je potrebno 320 litara vode, a globalna potražnja je tolika da postaje nedostupan lokalnom stanovništvu, odnosno u područjima gde se uzgaja.

Tako je, recimo, suvlasnica lanca meksičkih restorana “Wahaca”, Tomasina Myers, pre tri godine predstavila zamjenski sos za čuveni gvakamole; u pitanju je vahakamole sos, napravljen od mahunarki, zelenog čilija, limete i korijandera.

Takođe, jedan restoran iz Kanade je uveo promjene. Meksički kuhar Aldo Kamarena predložio je alternativu gvakamoleu, napravljenu od paste od tikvica i sjemenki tikve, a irski ugostitelj, J. P. McMahone, razvio je svoju verziju čuvenog “zelenog sosa” – od čičoka.

Ono što avokadu, u kontekstu ekologije, ne ide u prilog – jeste činjenica da raste na drveću. Naime, drveće hvata ugljen-dioksid iz atmosfere i zauzvrat ispušta kiseonik, a njihovo korijenje također pomaže u zaštiti tla od erozije.

Drvo avokada potiče iz Meksika, gdje se dan-danas uzgaja veći dio ove biljke. Osim u Meksiku, uzgaja se i u drugim dijelovima svijeta gde je klima tropska i suptropska. Postojeće plantaže avokada, ako se njima dobro upravlja, same po sebi nisu problematične. Međutim, budući da potražnja za avokadom raste, u nekim područjima nastaju problemi.

Kada se zemlja raščisti, kako bi se napravilo mjesta za stabla avokada ili se voda preusmjeri iz potoka i reka radi navodnjavanja, karbonski i vodeni otisak avokada raste. Naravno, avokado u ovoj priči nije “zlikovac”, ali jednostavno – njegova proizvodnja nije toliko održiva.