Marx.ba

Već je poznata činjenica da kuhana kafa u džezvi sadrži visoke nivoe tvari koje podižu holesterol, diterpen, kafestol i kahveol, što znači da je to po naše zdravlje najlošiji način pripreme omiljenog vrućeg napitka.
Švedski istraživači na Univerzitetu Uppsala, u saradnji s kolegama s Tehnološkog univerziteta Chalmers, odlučili su dobiti sliku o sadržaju tvari koje povisuju holesterol u kafi iz raznih vrsta aparata koji se danas najčešće koriste u kućanstvima i posebno na poslu.
Proučili su četrnaest aparata za kafu i mogli su vidjeti da nivoi tih tvari ovise o procesu filtriranja, jer ih ne uspijevaju svi aparati za kafu dovoljno dobro filtrirati. Pored toga problem varira između različitih tipova aparata za kafu, a koncentracije su također pokazale velike varijacije tokom vremena.
Obični aparat za kafu s papirnatim filterom, uspijeva gotovo u potpunosti filtrirati te tvari koje podižu holesterol, no koliko dobro konvencionalni aparati za kafu, koji se nalaze u javnim okruženjima kao što su radna mjesta, filtriraju te tvari do sada nije bilo istraženo.
U studiji su istraživači proučavali četrnaest aparata za kafu u sobama za odmor na različitim radnim mjestima, koristeći pet najuobičajenijih vrsta mljevene kafe.
Uzeli su uzorke iz kafe koju su kuhali aparati u nekoliko odvojenih prilika i analizirali sadržaj. Postojala je velika razlika između aparata u pogledu nivoa cafestola i kahveola u kafi koju su kuhali, no nivoi su se također mogli razlikovati u različitim vremenima.
U usporednim analizama, istraživači su istraživali espresso, francusku kafu, kuhanu kafu i kuhanu kafu protočenu kroz filter od tkanine. Kuhana kafa sadržavala je najviše diterpena po šoljici, a neki uzorci espressa također su sadržavali visoke nivoe, ali postojale su velike varijacije.
Većina uzoraka kafe sadržavala je nivoe koje bi mogle utjecati na nivoe LDL holesterola ljudi koji su pili kafu, kao i na njihov budući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za ljude koji piju puno kave svaki dan, poželjnija je kafa s filtrom ili druga dobro filtrirana kafa.
Ukratko rečeno, “filter kafa” koja baš i nije najomiljeniji način pripreme kod nas, zapravo je najzdraviji način pripreme, iako ćemo se mnogi složiti da je istovremeno i najmanje ukusna.
VEZANO
Večeras se pomjeraju kazaljke: Kako se lakše prilagoditi na ljetno računanje vremena