Marketing X Business

Znate li gdje je u Evropi najskuplje graditi

Marx.ba

(Foto: The Skyscraper center)

Izvještaj International Construction Market Survey (ICMS) za 2024., koje je priredila globalna konsultantska kompanija Turner & Townsend sa sjedištem u Leedsu (Ujedinjeno Kraljevstvo), pokazalo je da je Švicarska i dalje najskuplja zemlja za gradnju u Evropi, a Zürich i Ženeva uvršteni su među pet za gradnju najskupljih svjetskih gradova.

Istraživanje je obuhvatilo 91 grad, a Zürich je nadmašio Ženevu i zauzeo treće mjesto na svjetskoj ljestvici kao najskuplje mjesto za gradnju u Evropi, s prosječnom cijenom gradnje od 5.035 američkih dolara (4.688 eura) po kvadratnom metru, što je 8,2 posto više u odnosu na cijenu prije godinu dana.

Četvrta u svijetu i druga u Evropi je Ženeva s prosječnom cijenom gradnje od 4.676 eura (5.022 dolara) po četvornom metru. Slijede London (4.164 eura), München (3.535 eura), Dublin (3.515 eura) i Beč (3.515 eura). Svih navedeni gradovi rangirani su među 25 najskupljih na svijetu.

S približavanjem Olimpijskih igara, ulaganja u nekretnine u Francuskoj su porasla, posebno u Parizu, gdje je povećana potražnja uzrokovala povećanje troškova gradnje za 0,1 postotni bod, na prognoziranih 2,5 posto. Prosječna cijena gradnje iznosi 2.979 eura po četvornom metru.

Potražnja širom Evrope raste i za podatkovnim centrima i modernim tehnološkim pogonima, u skladu s EU Zakonom o nultoj neto industriji koji promiče ulaganja u nove tehnologije.

Potražnja za naprednim proizvodnim pogonom u Amsterdamu je podigla trošak gradnje na 3.575 eura po kvadratnom metru.

U Münchenu je porasla potražnja za vrhunskim uredskim prostorom, jer poslodavci nastoje privući talentirane mlade stručnjake. A München je sjedište mnogim tehnološkim kompanijama u usponu. Posljedica je rast prosječnih troškova gradnje na 5.222 eura po kvadratnom metru. Ukupnu cijenu nekretnina na tržišta dodatno podižu visoki prosječni troškovi rada od 77,85 eura po satu.

U 15 evropskih gradova obuhvaćenih istraživanjem troškovi rada u prosjeku iznose 63,88 eura po satu- Troškovi rada najviši su u Ženevi (116,59 eura) i Zürichu (116,31 eura).

Klijentima koji su suočeni s nedostatkom radne snage Turner & Townsend savjetuju da daju prioritet prepoznavanju pravih strategija nabave i da sarađuju s opskrbnim lancem kako bi ublažili rizik isporuke.

– Nakon nekoliko godina ekonomskih turbulencija i snažnog utjecaja rata u Ukrajini, vrlo je ohrabrujuće vidjeti toliko potencijala u evropskom građevinskom sektoru. Vidjeli smo sve veću aktivnost u raznim industrijama, uključujući ulaganja kompanija koje žele iskoristiti sektor slobodnog vremena oko Olimpijskih igara i UEFA EURO 2024., te rastuću potražnju za naprednom proizvodnjom kao dijelom šireg globalnog trenda nearshoringa, rekao je Euan Reaper, direktor upravljanja troškovima u Evropi u kompaniji Turner & Townsend.

– Međutim, trebamo biti oprezni zbog sve veće cijene rada širom kontinenta, koja bi, bez zajedničkih napora da se poveća broj kvalificiranih radnika, mogla povisiti cijene i potaknuti nedostatak radnika. Također, važno je pratiti utjecaj sve većih zahtjeva vezanih za održivost u sektoru nekretnina, i kako će to promijeniti obrasce ulaganja i vrijednosti imovine. Ako kompanije žele iskoristiti obnovljeno povjerenje Europe, procjena modela ugovora i troškova ugljika pokazat će se ključnima za ublažavanje rizika, dodao je, prenosi Točka na I.

Globalno istraživanje ICMS-a o troškovima gradnje pokazalo je da po visini troškova i dalje dominiraju Sjedinjene Američke Države: u deset najskupljih gradova na svijetu je šest američkih.

Drugo godinu zaredom New York drži poziciju grada s najvišim troškovima gradnje, s prosječnom cijenom od 5.723 američka dolara po četvornom metru. Slijedi ga San Francisco s 5.489 dolara, a uz Zürich i Ženevu u deset najskupljih gradova su Los Angeles, Boston, Seattle, Chicago,  Hong Kong i London.