Marketing X Business

Gorenje predstavilo novi akustični laboratorij: Cilj da aparati budu manje bučni

Marx.ba

(Foto: Gorenje/Facebook)

Gorenje je jučer predstavilo novi akustični laboratorij koji je, kako navode, najveći u Sloveniji i ovom dijelu Evrope. Prema riječima direktora predrazvoja u Gorenju Tomaža Bregara, cjelokupno uređenje laboratorija zajedno s akustičnom komorom koštalo je nešto više od milion eura. Posebnost akustične komore je što osigurava potpunu tišinu.

Uspostava akustičkog laboratorija dio je projekta Razvoj niskoemisionih aparata i sistema za verifikaciju, koji uključuje i razvoj dvije nove generacije niskoemisionih kućanskih aparata, npr. hladnjaka i perilica rublja, u što će, kažu u kompaniji u vlasništvu kineskog Hisensa, uložiti više od 10 miliona eura.

Prema Bregarovim riječima, svrha novog laboratorija je smanjiti buku kućanskih aparata, jer su primijetili da je buka sve važniji čimbenik u razvoju kućanskih aparata.

Novi akustični laboratorij Gorenja dimenzija je 23 puta 23 metra i podijeljen je u nekoliko dijelova. Prema kompaniji, glavna prednost nove komore je mogućnost mjerenja niskih nivoa buke i također mjerenja niskih frekvencija buke. Mogućnost mjerenja niskog nivoa buke važna je za Gorenje pri razvoju najtiših uređaja, trenutno su to uglavnom najtiši modeli hladnjaka.

Mjerna soba je namijenjena za provođenje razvojnih mjerenja za različita područja usavršavanja, a ne samo za buku. Laboratorij će također provoditi mjerenja električnih veličina za razvoj upravljačkih krugova indukcijskih kuhala, mjerenja vibracija za karakterizaciju vibracijskih izolacija motora mašina za pranje veša, mjerenja brzina i protoka zraka u sušionicama, mjerenja psihoakustičkih veličina itd.

Kako bi se osigurala potpuna tišina i zvučna izolacija, akustični laboratorij izgrađen je na plutajućem temelju koji se sastoji od vibracijske izolacije, na koju je položena čelična konstrukcija s unutrašnjom izolacijom. Na vrhu je šperploča, a na vrhu vinil.

U Gorenju se akustička mjerenja provode više od 30 godina. Svoju prvu akustičnu komoru izgradili su u januaru 1992. Bila je to i prva, a do osnivanja i najveća takva komora u Sloveniji, prenosi Seebiz.

Povezani članci