Marketing X Business

Cijene nafte na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara

Marx.ba

(Foto: Društvene mreže)

Cijene nafte na američkom tržištu u subotu ujutro belježile su pad, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 76,99 dolara, a Brent nafta 81,11 dolara za barel, prenio je Oil Price.

I u petak one su bile blizu 82 dolara, balansirajući između znaka slabe potražnje za gorivom na početku ljetne sezone putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama i signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati snabdijevanje i naredne godine.

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u julu bila je skoro nepromijenjena u odnosu na dan ranije i iznosila je 81,98 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u avgustu, čija je cijena porasla 37 centi na 82,25 dolara.

Trgovce je u četvrtak zabrinuo rast zaliha benzina u SAD u prošloj sedmici, za dva miliona barela, prema podacima Ministarstva energetike. Potražnja za benzinom bila je manja dva posto nego prethodne sedmice, kliznuvši na 9,15 miliona barela.

Zalihe sirove nafte smanjile su se 4,2 miliona barela, odražavajući ubrzani tempo prerade, tumače analitičari.

Pažnju se postepeno preusmjerava na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika među nezavisnim proizvođačima. Grupa će se u nedjelju sastati online kako bi ponovo razmotrila proizvodnu politiku.

OPEC+ radi na složenom sporazumu koji bi im omogućio smanjivanje snabdijevanja i u idućoj godini, rekla su tri izvora u četvrtak.

Grupa bi mogla dogovoriti produženje sporazuma o smanjivanju snabdijevanja za 3,66 miliona barela dnevno, u cjelosti ili delimično, i na narednu godinu. Dogovor o smanjivanju snabdijevanja za dodatnih 2,2 miliona barela dnevno bio bi pak, u cjelosti ili delimično, produžen na treće, a možda i na četvrto tromjesečje ove godine.

Djelimično produženje sporazuma o snabdijevanju na iduću godinu vjerojatno bi, po riječima dva izvora, bilo vezano za uslove o proizvodnji pojedinih novih članica na kraju godine.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 1,41 dolar, na 83,08 dolara.

Povezani članci