Marketing X Business

Novi Guinnessov rekord u ubrzanju: Od nule do sto za 0,956 sekundi u električnom vozilu

Marx.ba

(Izvor: ETH Zurich)

Studenti ETH Zuricha i Univerziteta primijenjenih nauka i umjetnosti u Luzernu oborili su prethodni svjetski rekord u ubrzanju sa svojim ručno izrađenim električnim trkaćim automobilom mythen. Vozilo je ubrzalo od nule do 100 km/h za 0,956 sekundi na udaljenosti od 12,3 metra

Članovi Academic Motorsports Club Zurich (AMZ) su potpuno oduševljeni. Veći dio godine ovi studenti ETH Zurich (Švicarska) i Univerziteta primijenjenih nauka i umjetnosti u Luzernu (Švicarska) provodili su svaku slobodnu minutu radeći na svom električnom vozilu, koje su nazvali mythen, prevladavajući neuspjehe i vraćajući se iznova na crtaću ploču zbog određenih komponenti.

Sada je Guinnessova knjiga rekorda potvrdila da je mythen oborio prethodni svjetski rekord ubrzanja za električna vozila. U švicarskom inovacijskom parku u Dubendorfu u Švicarskoj, točno nasuprot studentske radionice, njihov je trkaći automobil ubrzao od nula do 100 km/h za samo 0,956 sekundi, postigavši ovaj podvig na udaljenosti od samo 12,3 metra.

Za volanom je bila Kate Maggetti. Time je prethodni svjetski rekord od 1,461 sekunde, koji je u septembru 2022. postavio tim sa Univerziteta u Stuttgartu (Njemačka), nadmašen za više od trećine.