Marketing X Business

Poruka Komisiji EU: Ojačajte zajedničko tržište, jedino ono daje veću šansu evropskoj industriji

Marx.ba

(Izvor: EU)

Evropska unija zaostaje za SAD i Kinom. Evropski udio u bruto dodanoj vrijednosti globalne industrije pao je sa 25 posto, koliko je iznosio 2000. godina, na 16,3 posto u 2020. godini. Osim toga, velike evropske firme su u razdoblju od 2014. do 2019. godine bile za 20 posto manje profitabilne od američkih kompanija. Prihod im je u istom razdoblju rastao oko 40 posto sporije, na investicije su trošili oko osam posto manje, a na istraživanje i razvoj  potrošeno je oko 40 posto manje nego preko bare.

Zbog svega navedenog razlika između BDP po glavi stanovnika u SAD i zemljama EU doseže i do 82 posto. I ta bi se razlika mogla još produbljivati, stoji u dokumentu Vision Paper koji predstavlja analizu stanja konkurentnosti evropske industrije, a koji je objavilo udruženje ERT (European Round Table for Industry), institucija koja predstavlja šezdesetak velikih industrijskih kompanija u Evropi, prenosi Lider.

Naime, posljednja publikacija ERT-a bavi se, kao i prethodne, ključnim evropskim pitanjima i preporukama izvršnih direktora i predsjedavajućih nekih od najznačajnijih evropskih industrijskih i tehnoloških kompanija, koje djeluju širom svijeta. Međutim, u ovom posljednjem dokumentu ton je znatno alarmantniji. U dokumentu tako stoji da EU ulaže znatno manje od drugih globalnih ekonomija u istraživanje i razvoj. Osim toga, u posljednjih 15 godina došlo je do velike razlike u stopi privrednog rasta između EU i SAD jer je EU zadržala makroekonomski kontraproduktivne politike štednje koje su sputavale nova ulaganja, dok su druge ekonomije aktivno investirale ERT stoga sugerira neka rješenja temeljem vlastitog know-how-a, a prvi najkonkretniji savjet koji nude administraciji Evropske komisije jest da se čim prije pokrene sveobuhvatni program za oblikovanje zajedničkog tržišta u svim političkim i privrednim područjima, uključujući energetiku, digitalno, kapital, okoliš i obranu, jer jedino zajedničko tržište daje veću šansu evropskoj industriji.

Osim toga, ERT se zalaže da Komisija proaktivnije “prisili države članice EU da odmah uklone nezakonite ili nerazumne prepreke” na jedinstvenom tržištu. Štaviše, Komisija bi se trebala više usredotočiti na usklađivanje i pojednostavljenje pravila umjesto na donošenje uvijek novih zakona, koju samo „bujaju i donose nove otežavajuće regulacije“, smatraju u ovom industrijskom evropskom think tanku.

U dokumentu također stoji kako se u ovom trenutku u Evropi događa dekarbonizacija koja se, ističu u  ERT-u, ubrzava zbog deindustrijalizacije. Ni jedno ni drugo nije ekonomski održivo niti prihvatljivo za klimu, budući da se određene industrije sele i isporučuju iste proizvode nazad u EU na većoj udaljenosti, potencijalno čak povećavajući ugljični otisak. Istodobno, cijene energije u EU ostaju iznad pretkriznih nivoa i više su nego u drugim regijama, prvenstveno zbog rastućeg udjela poreza i raznih pristojbi – stoji u dokumentu u kojem se navodi da održiva budućnost ne smije imati toliku cijenu.

– Naše su preporuke da se smanje troškovi energije za firme u energetski intenzivnim industrijama, te da se uspostavi jedinstvena evropska energetska unija sa zajedničkim tržištem, s usklađenim izdavanjem dozvola i poreznim sistemima, te jednostavnim i stabilnim regulatornim okvirom za olakšavanje ulaganja, stoji u dokumentu evropskih industrijalaca u kojem se navodi i to da je izuzetno važno u cijeloj toj priči nadograditi energetsku infrastrukturu diljem EU.

Ono što industrijalci smatraju ključnim je ojačavati saveze i trgovinske sporazume EU i drugih zemalja, pogotovo SAD, Azije i Pacifika. U pozadini rata, članovi ERT-a žive s implikacijama mnogih suprotnih zakonodavnih radnji EU, dok se također bore s razvojem geopolitike u svojim operacijama u SAD, Kini i drugdje.

– Prijelazi se događaju, da posudimo izraz Ernesta Hemingwaya, postupno, a zatim iznenada. U jednom će trenutku ovo razdoblje promjena završiti. EU mora iskoristiti ovaj trenutak i usredotočiti se na obnovu rasta i otpornosti. Najbrži put do toga je obnova dinamike evropskih integracija. Nadamo se da će kreatori politike EU-a i nacionalne vlade čuti naše preporuke te da će oni poslužiti za daljnje djelovanje, zaključak je ovog dokumenta.