Marketing X Business

Čvršće, jeftinije, zelenije: Proradila je prva vjetroturbina na drvenom stubu

Marx.ba

(Izvor: Modvion)

Vjetroturbine postavljene na stubove izrađene od drveta je razvila švedska kompanija Modvion. Stubovi za postavljanje tih vjetroturbina načinjeni su od laminiranog drveta, što je materijal jeftiniji od kombinacije čelika i betona. Laminirano drvo opisano je kao “prirodno ugljikovo vlakno”, kojim je moguće stvarati konstrukcije nove generacije.

Materijal je to čvršći od čelika pri usporedivoj masi, što znači da će sami stubovi moći biti lakši i bez skupih temelja i potpornih konstrukcija. Konstrukcija se izrađuje u modulima, pa ju je lakše transportirati do mjesta ugradnje, a činjenica da je u iskorištenom drvetu “zarobljen” ugljikov dioksid pridonosi i smanjenju ugljičnog otiska cijelog projekta.

Prva takva vjetroturbina na “drvenoj banderi” nedavno je puštena u pogon. Modvion ju je instalirao na domaćem terenu, u Švedskoj, kod mjesta Skara, sjeveroistočno od Goteborga, za klijenta iz energetskog sektora, Varberg Energi. Prva je to, dakle, komercijalna vjetroturbina, na drvenom stubu.

On je visine 105 metara, izrađen u 7 sekcija s ukupno 28 modula. Stranice stuba sastoje se od 144 sloja laminiranog drveta, a svaki sloj debeo je 3 milimetra. Sve je načinjeno od drveta održivo uzgojene smreke, ukupno je u projektu utrošeno nešto više od 200 stabala, a Modvion je usput zasadio više stabala nego što ih je za proizvodnju utrošio.

Ukupna visina vjetrenjače s lopaticama je 150 metara, a opremljena je generatorom snage 2 MW, što je dovoljno za napajanje 400-tinjak domaćinstava električnom energijom. Šveđani već najavljuju instaliranje sljedeće, još više, vjetroturbine. Nakon toga, do 2027. godine, planiraju otvoriti tvornicu za serijsku proizvodnju, gdje će se sklapati stotinu sličnih drvenih stubova godišnje, prenosi Bug.