Marketing X Business

Sinopec i TotalEnergies idu u zajedničku proizvodnju održivog goriva za avione

Marx.ba

(Foto: TotalEnergies)

Kineski energetski div Sinopec i francuski div TotalEnergies osnovat će zajedničko ulaganje za proizvodnju održivog goriva za avione.

Proizvodnja goriva iz otpadnih ulja i masti odvijat će se u jednoj od Sinopecovih rafinerija u Kini, a imat će kapacitet proizvodnje 230.000 tona ove vrste goriva godišnje.

Kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, sporazum o saradnji su tokom prošle sedmice u Pekingu potpisali predsjednik Sinopec Ma Yongsheng i predsjednik i glavni izvršni direktor TotalEnergiesa Patrick Pouyanne.

Pouyanne je naglasio da je projekt vrlo važan za strategiju transformacije TotalEnergiesa, čiji je cilj podržati napore avio sektora da smanji svoj ugljični otisak.

Inače, SAF (Sustainable aviation fuel) je engleska skraćenica za održivo avionsko gorivo. Ovo gorivo prozivedeno je od održivih sirovina i veoma je slično po svojoj hemiji tradicionalnom fosilnom mlaznom gorivu “kerozinu”. Korištenje SAF-a rezultira smanjenjem emisije ugljenika u poređenju sa tradicionalnim kerozinom. Neke tipične sirovine koje se koriste su:

  • ulje za kuhanje i druga nepalmina otpadna ulja životinja ili biljaka;
  • čvrsti otpad iz kuća i preduzeća, kao što su ambalaža, papir, tekstil i ostaci hrane koji bi inače otišli ​​na deponiju ili spaljivanje.
  • drugi potencijalni izvori uključuju šumski otpad, kao što je otpadno drvo, i energetski usjevi, uključujući brzo rastuće biljke i alge. 

Povezani članci