Marketing X Business

Pokušaj iznenađenja: Rivian predstavio tri nova električna SUV modela

Marx.ba

(Izvor: Rivian)

Američki proizvođač električnih automobila, primarno kamioneta, Rivian, pomalo je iznenadio objavom širenja ponude s čak tri nova modela. Upravo predstavljeni R2, R3 i R3X novi su električni automobili, primarno namijenjeni američkom tržištu, kojima se želi, cijenom i ponudom, konkurirati čak i jeftinijim Teslama, ali i ostatku tržišta kamioneta i srednje velikih SUV-a. Sva tri su nova modela zasnovana na novoj Rivianovoj platformi srednje veličine, na kojoj se mogu proizvoditi SUV-i i crossoveri s do 5 sjedišta.

Rivian R2 bit će tako SUV srednje veličine, koji će spajati visoke performanse uz mogućnosti vožnje po teškim terenima, pa će biti pogodan i za grad i za off-road vožnju. Zadnji dio teretnog prostora zatvoren je staklom, ali se može potpuno otvoriti za prijevoz većih predmeta ili vožnju “na zraku”. Isto tako zadnja se klupa potpuno preklapa pa povećava obim prtljažnika.

R3 je po obliku karoserije bliži crossoveru, a također donosi udobnost, snagu i mogućnost vožnje mimo ceste, po zahtjevnijim terenima. Varijanta tog modela je R3X, s još snažnijim pogonskim paketom.

U interijeru svih novih modela naglasak je na jednostavnosti, održivosti, ali i skupljim materijalima

I R2 i R3 donose dvije razine opreme, kad je riječ o baterijskom sklopu te tri opcije pogona (s jednim, dva ili tri elektromotora). Najnaprednija inačica, naglašavaju u Rivianu, omogućit će doseg od preko 480 kilometara, kao i ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od tri sekunde. Svi će modeli podržavati brzo punjenje kroz univerzalne NACS i CCS priključke.

Ono što bi mogla biti glavna prednost nove game Riviana jeste cijena. R2 će se u SAD prodavati za početnih 45.000 dolara, dok će početni model R3 biti i jeftiniji od toga. Za usporedbu, prvi modeli ovog proizvođača, R1T (SUV) i R1S (pickup), koštaju 70, odnosno 75 hiljada dolara.

Rezervacije za R2 već su otvorene i moguće je upisati se u red čekanja uplatom pologa od 100 dolara. Na prve isporuke kupci će ipak pričekati – sve do početka 2026. godine. Oni koji se odluče za R3 ili R3X, svoje će automobile moći dobiti tek nakon toga u SAD, a još kasnije i na tržištima u ostatku svijeta, piše Autonet.

Povezani članci