Marketing X Business

Sedmica za nama: Kako su poslovale svjetske berze

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Na svjetskim berzama protekle sedmice najvažniji indeksi zabilježili su znatan pad, budući da sa svakom novom objavom nekog makroekonomskog pokazatelja investitori uviđaju da je američka ekonomija otporna i sve dalje od recesije, pa Fed nema razloga za započinjanje ciklusa snižavanja visokih kamatnih stopa, koje nagrizaju privlačnost ulaganja u dionice.

Kako piše Lider, na Wall Streetu je njujorški Dow Jones indeks potonuo prošle sedmice za 2,27 posto, na 38.904 bodva, zabilježivši najlošiju sedmičnu izvedbu od početka ove godine. Istodobno, S&P 500 indeks pao je 0,95 posto, na 5.204 boda, a tehnološki Nasdaq za 0,8 posto, na 16.248 bodova.

Početkom sedmice Institut za upravljanje nabavom objavio je da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u SAD u martu porastao sa 47,8 bodova mjesec dana prije na 50,3 boda, najviši nivo od septembra 2022. godine. To pokazuje da se proizvodni sektor, koji je dugo bio pod pritiskom povišenih kamatnih stopa, oporavlja. PMI indeks američkog uslužnog sektora u martu je dosegnuo 51,4 boda, a svako očitanje tog indeksa iznad 50 bodova ukazuje na ekspanziju uslužnog sektora, zaslužnog za dvije trećine američke ekonomije. 

Posljednji u nizu koji je premašio očekivanja te ukazao na priličnu otpornost američke ekonomije podatak je o tome da je u martu zaposleno čak 303.000 osoba. To je znatno više od očekivanih 200.000 te od u februaru zaposlenih 275.000 osoba.

U takvim uvjetima, predsjednik Feda Jerome Powell potvrdio je da će Fed još neko vrijeme razmatrati kada će početi snižavati stope s obzirom na kontinuiranu snagu američke ekonomije i nedavne podatke o inflaciji koji su bili viši od očekivane. 

I drugi Fedovi dužnosnici odašilju slične signale. Predsjednik Feda u Minneapolisu Neel Kashkari izjavio je kako se na prošlomjesečnom zasjedanju američke centralne banke založio za dva smanjenja kamatnih stopa ove godine, ali ako inflacija nastavi slabiti, ove godine možda neće biti potrebno nikakvo smanjenje. Prije njega, predsjednik Feda u Richmondu Thomas Barkin rekao je da američka centralna banka ima “vremena dok se oblaci raščiste nad inflacijom” prije nego što počne snižavati stope.

Investitori su trenutno razapeti između želje za snažnom ekonomijom koja bi potakla daljnji rast korporativnih zarada i želje za slabljenjem na tržištu rada kako bi Fed dobio zeleno svjetlo da počne snižavati kamatne stope.

– Razumljivo da su tržišta zbunjena, no temeljne ekonomske okolnosti na koje upućuju zadnji makroekonomski pokazatelji, poput izvještaja o zaposlenosti, samo nastavljaju potvrđivati dvije stvari – snažan rast zapošljavanja i da ekonomije nije nimalo blizu recesije, ustvrdio je Jamie Cox, izvršni partner u Jarris Financial Groupu.

Tržište dionica posljednjih je mjeseci snažno raslo jer su ulagači očekivali da će Fed u ovoj godini smanjiti kamate u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, počevši od juna. No, sada se ti izgledi smanjuju.

– Na zadnjem Fedovom zasjedanju govorili su o smanjivanju kamata u tri navrata, ali takva kretanja tendiraju imati određeni zamah. Kako se počnu mijenjati, otkrit ćemo da će se vjerovatno ponovno promijeniti na sljedećem zasjedanju, a tada će se do idućeg sastanka vjerovatno pokazati da će ih smanjiti samo dvaput. Postoji velika šansa da ih uopće ne snize, kaže Andrew Lilley, glavni strateg za stope u Barrenjoeyu u Sydneyu.

Na evropskim burzama londonski Ftse indeks pao je prošle sedmice 0,52 posto, na 7.911 bodova, frankfurtski DAX za 1,71 posto, na 18.175 bodova, a parički CAC za 1,76 posto, na 8.061 bod, piše Lider.

Povezani članci