Marketing X Business

Završen Davos 2024: Duboka recesija vjerovatno će biti izbjegnuta

Marx.ba

(Izvor: X)

Izgledi za smanjenje inflacije i povećanje globalne trgovine predstavljaju izvjesno ohrabrenje za investitore uprkos ratovima koji se vode i jačanju populizma, složili su se predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde i njene kolege na kraju Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Evropska centralna banka će na ljeto vjerovatno sniziti referentne kamatne stope, potvrdila je svoju izjavu od prije dva dana Lagarde u intervjuu za Bloomberg TV u Davosu.

Šestero učesnika završnog panela bili su zaduženi da sumiraju raspoloženje u Davosu, i da ohrabre javnost, naglašavajući vjerovatnoću da će duboka recesija vjerovatno biti izbjegnuta uprkos neviđenom monetarnom pooštravanju kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

Takav optimizam je povremeno narušavan geopolitičkom realnošću, ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i tenzijama u Crvenom moru. Pobjeda Donalda Trumpa u Ajovi u ponedjeljak, koja mu je utrla put ka republikanskoj nominaciji, također je upalila crveni alarm kod mnogih prisutnih, prenosi Bloomberg.

Tim povodom, čulo se od predsjednice ECB-a da da se „svijet možda kreće ka normalizaciji“ iako u isto vrijeme nije „normalan“.

Mogućnost drugog Trumpovog predsjedničkog mandata često je spominjana tokom panel diskusije. Lagarde je zauzela čvrst stav, rekavši da je „najbolja odbrana napad“ i zalagala se za jačanje Evrope stvaranjem „pravog jedinstvenog tržišta“. Njemački ministar finansija Christian Lindner bio je oprezniji, rekao je da se o Trumpu previše priča, te da Evropa treba da radi „svoj domaći zadatak“, da jača ekonomije, i da se na taj način priprema za eventualni Trumpov povratak.

Za Davida Rubensteina, suosnivača i kopredsjedavajućeg Carlile Group Inc., realnost je da bez obzira ko pobijedi na izborima u novembru, SAD se suočavaju sa političkom zastojem, sa svim rizicima koji nose za ostatak svijeta.

Na ovogdišnjem Davosu također se čulo da geopolitička situacija zabrinjava više nego ikada, to je rekao profesor Univerziteta Harvard Ken Rogof.

Ipak, Lindner je odlučio da zauzme pozitivniji stav, te je Njemačku opisao kao „umornog čovjeka poslije neprospavane noći“ za razliku od etikete „bolesnika“ koja joj je nedavno ponovo pripisana. Također je bio optimističniji u pogledu svjetske ekonomije.

– To je nova normalnost, na koju moramo biti spremni, rekao je on i dodao da mu je 2023. godina dala nadu.