Marketing X Business

Hyundai i Kia Active Airs Skirt: Sistem koji će omogućiti električnim automobilima da voze brže i dalje

Marx.ba

(Izvor: Hyundai)

korejski giganti Hyundai i Kia predstavljaju novi sistem koji će omogućiti električnim automobilima da voze brže i dalje.

Ime mu je Active Airs Skirt (AAS), a radi se o aktivnom elementu aerodinamike koji smanjuje otpor vazduha do tri posto. Riječ je o minijaturnom panelu koji se pri određenoj brzini izvlači i svojim položajem između prednjeg branika i točka učestvuje u redukciji turbulentnog strujanja.

Active Airs Skirt

AAS se aktivira pri brzini većoj od 80 km/h i automatski uvlači kad automobil uspori na 70 km/h. Rezultati testova na Genesisu GV60 su pokazali da ovaj sistem smanjuje koeficijent otpora vazduha (Cd) za 0.008, odnosno 2.8 posto. Time se domet povećava za oko 6 km u prosjeku.

Radi se o značajnom doprinosu, posebno jer AAS utiče isključivo na strujanje vazduha kroz donji dio branika. Svojim oblikom je u potpunosti usaglašen s karakteristikama E-GMP platforme, a testovi su pokazali da je efikasan i pri brzinama većim od 200 km/h.

Hyundai i Kia će patentirati ovaj sistem u Koreji i SAD te planiraju skoru komercijalizaciju. Očekuje se da će imati značajniji uticaj na SUV vozilima, koja sa u vezi aerodinamike donose brojne izazove.