Marx.ba
Nakon cijeđenja limunovog soka kora gotovo svaki put završi u kanti za smeće. Možda niste znali, ali koru od limuna možete iskoristiti za čišćenje kuhinje i kuhinjskog pribora, izradu prirodnog mirisa za dom i spreja za čišćenje i dezinfekciju radnih površina, te za dekoraciju kolača. Evo pet načina kako iskoristiti koru od limuna, nakon što ste iscijedili limunov sok.
Dekoracija kolača
Koricu limuna za dekoraciju kolača i aromu koristi svaka domaćica. Možete je napraviti i sami, no vodite računa je li limun organski ili ga prethodno očistite od ostatka pesticida i voska.
Koricu limuna naribajte na ribežu sa sitnim zupcima i upotrijebite u smjesi za kolače ili za dekoraciju (mnogo zdravije od umjetnih obojenih šarenih mrvica).
Vratite sjaj posuđu
U posudu koju želite očistiti usipajte vodu i dodajte koru iscijeđenog limuna. Kuhajte na laganoj temperaturi 15 – 20 minuta.
Nakon toga vaša će posuda biti čista i sjajna, a cijela kuhinja će mirisati na limun.
Neka dom zamiriše
Ako ste radili limunadu ili svježi sok od narandžee ili grejpa, ostat će vam hrpa kora. Dodajte ih u posudu s vodom i kuhajte na laganoj vatri 15 – 30 minuta. To možete ponoviti više puta tokom dana, kada želite osvježiti dom.
U mješavinu možete dodati i začine po želji (štapić cimeta, anis, klinčić itd.), kao i eterična ulja (nekoliko kapi). Dom će prekrasno mirisati, a vi ćete odmah osjetiti kako vam se raspoloženje mijenja!
Očistite daske za rezanje
Daske za rezanje često su dobra podloga za razmnožavanje bakterija. Pomiješajte supenu kašiku sode bikarbone s malo vode (ili limunovog soka), nanesite pastu na dasku i izribajte je korom limuna. Daska će biti čista i mirisat će na limun. Ovako možete očistiti i druge drvene površine.
Sprej za dezinfekciju radnih površina
U posudu s poklopcem usipajte dvije čaše (po mogućnosti destilirane) vode, dodajte koru limuna (ili narandže, ako ste cijedili i njih) i 10-ak kapi eteričnog ulja s antibakterijskim djelovanjem (čajevac, lavanda, geranij, limun).
Poklopite posudu i ostavite mješavinu da odstoji nekoliko sati (ili preko noći), a zatim je procijedite i usipajte u prskalicu, piše Kreni zdravo.