Marketing X Business

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla prvi put u gotovo godinu dana

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Poslovna aktivnost u eurozoni marginalno je porasla u martu, prvi put u gotovo godinu dana, ali oporavak je bio neujednačen, uz oporavak uslužnog sektora i kontinuirani pad u industriji, pokazalo je u četvrtak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u martu za 1,1 bod u odnosu na februar i iznosio je 50,3 boda u ožujku, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaje za S&P Global, podigavši početnu procjenu za 0,4 boda.

Nova vrijednost blago je nadmašila granicu od 50 bodova, što znači da signalizira marginalni rast aktivnosti, prvi puta od prošlogodišnjeg maja.

– Konačno nam opet stiže dobra vijest. Sektor usluga u eurozoni postupno se diže na noge, uz stabilizaciju aktivnosti u februaru i naznake umjerenog rasta u martu, rekao je glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Aktivnost u uslužnom sektoru ubrzala je u martu i porasla snažnije no što su pokazivali preliminarni podaci.

– Posebno ohrabruje opetovani rast novih poslova, nakon osmomjesečne suše. Taj povoljni trend trebao bi se nastaviti uz podršku rasta plaća koji će nadmašiti inflaciju i time ojačati kupovnu moći domaćinstava, dodao je De La Rubia.

– To znači da će građani biti skloniji izlascima u restorane, putovanjima i trošenju novca na druge usluge. No, ne nazire se uzlet u svim sektorima, upozorio je ekonomist njemačke banke.

Aktivnost u industriji ponovo je smanjena u martu, još snažnije nego u februaru, i njen pad gotovo je poništio dobar rezultat uslužnog sektora, upozoravaju autori izvještaja.

Ističu i velike razlike u rezultatima pojedinih zemalja.

– Španska i Italija pružile su najsnažniji poticaj (eurozoni u cjelini) najbržim rastom aktivnosti u gotovo godinu dana. U kombinaciji sa solidnim rastom irske ekonomije njihov je oporavak više nego nadoknadio kontinuirani (ali blaži) pad dva najveće ekonomije eurozone, Njemačke i Francuske, naglašeno je.

Menadžeri i u industriji i u uslužnom sektoru istodobno su u prognozama za idućih 12 mjeseci pokazali najizraženiji optimizam od februara 2022., neposredno neposredno pred početak ruske invazije na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje.