Marketing X Business

Povećanje ulaganja u solarne panele uzrokuje nedostatak srebra

Bloomberg Adria/Š.M

Image by tawatchai07 on Freepik

Promjene u tehnologiji solarnih panela ubrzavaju i povećavaju potražnju za srebrom, što dovodi do  problema u isporuci tog metala dok istovremeno na horizontu nisu vidljive nove proizvodne mogućnosti, navodi Bloomberg. 

Srebro pruža provodljiv sloj na prednjem i stražnjem dijelu silikonskih solarnih ćelija. No, u proizvodnji se sada počinju koristiti sve učinkovitiji oblici ćelija koje koriste puno više srebra, pa bi to, logično, trebalo samo dodatno povećati ionako rastuću potražnju.

Solarna postrojenja zasad predstavljaju relativno mali udio u ukupnoj potražnji za srebrom, no taj udio neizbježno raste. Prije devet godina trošilo se oko pet posto srebra u tu svrhu, sada je ta brojka na oko 14 posto.

Najveći rast je vidljiv u Kini koja će ove godine instalirati više solarnih panela nego  što ih ima u SAD-u. U dosadašnjem toku  razvoja ove tehnologije korišteno je otprilike 10 miligrama srebra po jednom vatu, no novi načini izrade solarnih ćelija će trebati 13 ili čak 22 miligrama po vatu.

Izvor: Bloomberg Adria

Ove godine se očekuje da bi proizvodnja srebra, koja je prošle godine ostala na istoj razini, mogla rasti dva posto, no potrošnja bi u industriji solarnih panela, kako se očekuje, mogla rasti četiri posto. Prema studiji sa Univerziteta Novi Južni Wales, solarni sektor do 2050. mogao iscrpiti od 85 do 98 posto globalnih rezervi srebra. Količina korištenog srebra po solarnoj ćeliji će rasti i bit će potrebno od pet do deset godina da bi ih se vratilo na sadašnje razine, procjenjuje jedan od autora studije Brett Hallam. Kineske kompanije istražuju mogućnosti za upotrebu jeftinijih alternativa kao što je nanošenje bakra, no rezultati su dosad još nedovoljno dobri. Ipak, predsjednik najvećeg svjetskog proizvođača solarnih panela kompanije Longi Green Energy Technology, Zhong Baoshen, smatra da su tehnologije koje koriste jeftinije metale već dovoljno uznapredovale i da će biti stavljene u masovnu proizvodnju kada cijene srebra narastu.

Trenutna cijena srebra je oko 22,70 dolara za uncu, a ove je godine pala za oko pet posto. No, i takva je prilično iznad razina prije pandemije.

“Neće biti katastrofalnog scenarija u kojem ostajemo bez srebra, no tržište će uspostaviti ravnotežu na višoj cjenovnoj razini”, kaže Klapwijk.