Marketing X Business

Kako ekstremna vrućina utječe na krvni pritisak: Šta učiniti da ostane pod kontrolom

Marx.ba

(Foto: CBN)

Ljeti se može uživati ​​u prirodi, ali za neke ljude vrućina može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike. Utječu li ljetne vrućine na krvni pritisak, pitanje je koje se često postavlja.

Dok srce pumpa krv po cijelom tijelu, krv pritišće stijenke arterije, stvarajući krvni pritiusak. Mjerenje od 120/80 mmHg ili manje smatra se normalnim, iako se to može promijeniti ovisno o dobi, zdravlju i drugim varijablama.

Postoji nekoliko načina na koje ljetne vrućine mogu utjecati na krvni pritisak.

Dehidracija

Možete se znojiti više nego inače kada ste vani na ljetnoj vrućini, što može uzrokovati dehidraciju. Dehidracija čini krv gušćom i teže ju je pumpati, što može povisiti krvni pritisak.

Vazodilatacija

Krvne žile u tijelu mogu se proširiti kao odgovor na toplinu, što može sniziti krvni pritisak. Iako obično kratkotrajan, ovaj učinak možda neće biti dovoljno jak da značajno snizi krvni pritisak.

Unos soli

U ljetnim mjesecima ljudi mogu konzumirati više slane hrane, poput čipsa i pereca, što može povećati krvni pritisak.

Lijekovi

Ljetne vrućine mogu smanjiti učinkovitost nekih lijekova za krvni pritisak. Diuretici, na primjer, koji se često koriste za snižavanje krvnog pritiusak, mogu dovesti do neravnoteže elektrolita i dehidracije, a oboje se ubrzava vrućim vremenom.

Kako kontrolirati pritisak tokom ljeta?

Ako imate visok krvni pritisak ili ste zabrinuti zbog učinaka ljetnih vrućina na vaš krvni pritisak, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste kontrolirali svoje zdravlje.

Ostanite hidrirani

Pijte puno vode i izbjegavajte slatka ili alkoholna pića, koja mogu dehidrirati tijelo.

Rashladite tijelo

Što je više moguće, ostanite unutar klimatiziranih objekata i ostanite unutra tokom najtoplijeg doba dana.

Široka odjeća svijetlih boja

Nošenje odjeće svijetlih boja može vam pomoći da ostanete hladni jer reflektira sunčevu svjetlost.

Izbjegavajte slanu hranu

Pokušajte ograničiti unos slane hrane i radije se odlučite za svježe voće i povrće.

Uzimajte lijekove koji su vam propisani

Ako uzimate lijekove za kontrolu krvnog pritiska, pobrinite se da ih uzimate prema uputama i porazgovarajte o svim nedoumicama sa svojim ljekarom.

Zaključak: Ljetne vrućine mogu utjecati na krvni pritisak, ali ti su učinci često mali i mogu se kontrolirati promjenom načina života. Tijekom ljeta morate održavati zdravu razinu krvnog pritiska hidriranjem, rashlađivanjem i izbjegavanjem slanih obroka. Razgovarajte sa svojim ljekarom ako ste zabrinuti za svoj krvni pritisak, piše Manhattan cardiology, prenosi Net.