Marketing X Business

Niska stopa "nekvalitetnih kredita" u mikrokreditiranju u Bosni i Hercegovini

Bloomberg Adria

(Foto: Ilustracija/Društvene mreže)

Mikrokreditne organizacije (MKO) u Bosni i Hercegovini pružaju kredite uglavnom fizičkim licima, s najvećim brojem nenamjenskih kredita. Namjenski krediti su najčešće traženi za poljoprivredu. Ovisno o tome da li su MKO smještene u Republici Srpskoj ili Federaciji Bosne i Hercegovine, kamatne stope značajno variraju, što dovodi do različitih profita.

Kamate u RS mogu biti i do 84 posto, što je dvostruko više u prosjeku nego u FBiH. Ukupni krediti MKO u RS su krajem marta iznosili 568,1 milion KM, od čega su fizička lica dobila 552,5 miliona KM. Najviše zaduženja je za nenamjenske potrebe (296 miliona KM), poljoprivredu (122 miliona KM), i uslužne djelatnosti (86 miliona KM). Fizička i pravna lica su dodatno povukla 224 miliona KM od MKO iz FBiH koje posluju u RS, većinom za stambene potrebe (74 miliona KM) i poljoprivredu (70 miliona KM).

Efektivna kamatna stopa (EKS) za kratkoročne kredite u RS je u prosjeku 57,4 posto, a za dugoročne 23,23 posto. Najviše kamate su zabilježene za kratkoročne nenamjenske kredite, sa EKS od 84,34 posto. Visoke kamatne stope su omogućile MKO u RS da u prvom kvartalu prikupe 48,6 miliona KM prihoda od kamata i ostvare neto dobit od 29 miliona KM, što je 47 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Ukupni krediti MKO u FBiH krajem prvog kvartala iznosili su 691,19 miliona KM, od čega je fizičkim licima dodijeljeno 671,2 miliona KM. Najviše kredita je za stambene potrebe (237,3 miliona KM), te za ostale potrebe i poljoprivredu. Kamatne stope na kratkoročne kredite u FBiH su u prosjeku EKS 28,18 posto, dok su za dugoročne kredite 22,42 posto. Najveće kamate su za nenamjenske kratkoročne kredite i iznose 31,02%. MKO u FBiH su zaradile 33,8 miliona KM od kamata i sličnih prihoda, te su zbog visokih operativnih troškova ostvarile neto dobit od 6,2 miliona KM na kraju prvog kvartala.

Džavid Sejfović, potpredsjednik Asocijacije mikrokreditnih organizacija u BiH, gostujući u emisiji Start Bloomberg Adria TV, istakao je iznenađujuću činjenicu o niskoj stopi nekvalitetnih kredita (NPL-ova) u mikrokreditnom sektoru.

– A to je jedna od iznenađujućih činjenica je da u mikrokreditnom portfoliju na nivou sektora cijelog sektora u Bosni i Hercegovini, 98 posto se odnosi na mikro kredite u čijoj otplati nema kašnjenja. Znači, stopa NPL-oba je jako, jako niska i dosta manja od one stope koja je u bankama, izjavio je Sejfović.

Ova niska stopa NPL-ova može se pripisati kvalitetnim kreditnim operacijama i odgovornim klijentima.

– To je mahom iz razloga što su tokom proteklih 30 godina poslovanja mikrokreditne organizacije razvile jako dobre i kvalitetne kreditne operacije, ali i zbog činjenice da naši klijenti zaista sredstva uzimaju za jasne i opravdane potrebe, te ista koriste namjenski, dodao je.