Marketing X Business

"Patike budućnosti" ostaju bez aplikacije

Marx.ba

(Foto: Nike)

Prije otprilike pet godina Nike je na tržište bio pustio inovativne košarkaške tenisice Adapt BB, koje su se isticale “pametnim” funkcijama. Mogle su se automatski zatezati oko noge, po uzoru na tenisice viđene u filmu Povratak u budućnost II, a imale su i ugrađenu LED rasvjetu, čiju boju korisnik je mogao birati. Uz tenisice je dolazila mobilna aplikacija za kontrolu rasvjete kao i automatskog vezivanja, a cijelo to zadovoljstvo kupce je koštalo 350 dolara (plus porez, ovisno o tržištu).

Iako su tenisice tada bile oglašavane kao “budućnost igre”, čini se da je ta budućnost ipak bila prilično – kratkoročna. Naime, Nike je sada vlasnike tenisica obavijestio o tome da će ugasiti pripadajuću im mobilnu aplikaciju i time ukinuti neke od osnovnih funkcija tenisica. Dogodit će se to 6. avgusta, kada će aplikacija biti povučena sa službenih trgovina i onemogućene njene nove instalacije.

Oni koji u kolekciji i dalje imaju samovežuće tenisice Nike Adapt BB (koje se, usput rečeno, više ne proizvode) moći će ih i dalje nositi i kontrolirati mobilnom aplikacijom. No, u slučaju da promijene mobitel, aplikaciju više neće moći nabaviti niti će moći tenisicama pridružiti novi uređaj. Isto tako, nove nadogradnje operacijskih sistema mogle bi potpuno onemogućiti sve “pametne” funkcije postojeće aplikacije i samim time i tenisica.

Tenisice na punjaču

Vezivanje tenisica bez aplikacije moći će se obavljati pritiskom na tipke na samoj obući, ali će funkcije kontrole svjetla, personalizacije i ostalih “pametnih” funkcija biti nedostupno. Posljednji odabir boje svjetla u aplikaciji ostat će zadan i tenisice će kao takve ostati trajno.

Nije potrebno napominjati da je, iako je sama funkcija bila bizarna od početka, ukidanje softverske podrške za obuću prilično loše sjelo aktuelnim vlasnicima tih tenisica. Oni su već počeli izražavati svoje negodovanje na društvenim mrežama, ali teško da će to omekšati tvrda korporativna srca u Nikeu, kojem se više ne isplati održavati aplikaciju za vjerovatno relativno malen broj vlasnika “pametnih” tenisica, prenosi Bug.