Marketing X Business

Wall Street raste zahvaljujući rastu tehnoloških divova

Marx.ba

(Foto: X)

Na Wall Streetu su danas berzanski indeksi porasli, nastavivši pozitivan trend od prošle sedmice, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija. Dow Jones ojačao je 0.38 posto, na 38.386 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.32 posto, na 5.116 bodova, a Nasdaq indeks 0.35 posto, na 15.983 boda.

Rast S&P 500 i Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova. Tako je cijena Tesle skočila više od 15, a Applea više od 2 posto.

U fokusu ulagača su, kao i prošle sedmice, kvartalni poslovni rezultati, a većina kompanija izvijestila je o nešto većim nego što se očekivalo zaradama. Osim toga, u fokusu ulagača bit će ove sedmice dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, koja počinje danas.

Doduše, kako je inflacija u SAD i dalje povišena, niko ne očekuje da će Fed na ovoj sjednici smanjiti kamatne stope, ali ulagači će pažljivo analizirati priopćenje centralne banke i konferenciju za medije njenog predsjednika Jeromea Powella.

– Fed ove sedmice neće smanjiti kamatne stope, pa je najveće pitanje koliko će oštre poruke poslati čelnici centralne banke, koji su i dosad bili prilično oštri po pitanju inflacije i kamata, kaže Thomas Hayes, predsjednik u fondu Great Hill Capital.

A na evropskim se berzama trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.09 posto, na 8.147 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,24 posto, na 18.118 bodova, a pariški CAC 0.29 posto, na 8.065 bodova.

Povezani članci