Marketing X Business

Zvanično otvoreni poddionica Počitelj- Zvirovići i most Hercegovina

N. D.

(Foto: Večernji)

Uz pristustvo velikog broja zvanica iz javnog i političkog života BiH i regiona, večeras su zvanično otvoreni poddionica Počitelj- Zvirovići i most Hercegovina, koji će od sutra u 12 sati biti otvoreni za saobraćaj.

– Iz dana u dan ćemo kao što ste čuli imati potpisivanje novih ugovora, nove investicije i napravit ćemo od FBiH veliko gradilište. Hvala svima koji prate rad vlade i svakako da je i ovo još jedan korak na putu BiH ka Evropskoj uniji, rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Denis Lasić, direktor JP „Autoceste F BiH“ je rekao kako se za most Hercegovina s pravom može reći da je najkompleksniji infrastrukturni objekt na cijelom koridoru Vc.

– Izgradnja autoceste nije samo zahtjevan građevinski pothvat, već i značajan gospodarski zamah za našu zemlju. Izgradnja je to to i savremene i funkcionalne i proevropske Bosne i Hercegovine kakvoj svi zajedno težimo. Sa izgradnjom autoceste kroz Hercegovinu nećemo stati. „ Autoceste F BiH“ će će nastaviti do kraja godine povezivati južni dio zemlje s novih blizu 30 kilometara do Mostara sjever. Proteklih mjeseci pokazali smo izuzetnu odlučnost u nastavku gradnje novih kilometara, a sve s ciljem kako bi uz sav kapacitet i snagu u potpunosti završili izgradnju koridora 5C do 2030. godine, rekao je Lasić, a između ostalog zahvalio se Evropskoj uniji i evropskim bankama, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicijskoj banci na kontinuiranoj finansijskoj podršci brojnim projektima na koridoru Vc.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto izjavila je kako će ovaj most dodatno doprinijeti ekonomiji države.

– Ovaj most ne spaja samo jug i sjever BiH već i koridor kroz Hrvatsku omogućavajući višestruki razvoj ekonomije i privrede. Ovaj projekt daje novu dimenziju razvoja BiH i postavlja visoko ljestvicu. Ovo je temelj za nastavak izgradnje cestovne infrastrukture, rekla je Krišto.

Podsjećamo, most Hercegovina dio je autoceste na pan-evropskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, te je sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj – Zvirovići. Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.

LOT 1 čini trasa autoceste u dužini od preko 10 kilometara na kojoj se nalaze značajni objekti: Petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, Inter-regionalno čvorište, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

[metaslider id=”28850″]

LOT 2 je impresivni most Hercegovina dužine 980 metara. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92,97,92,91,88 i 66 m što ga čini najvišim mostom na Koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Evrope. Također je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih objekata na cijelom Koridoru Vc.

Otvorenjem poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina, ovaj dio BIH direktno će se povezati sa Evropskom unijom, odnosno graničnim prijelazom Bijača.

Izgradnja mosta finansirana je sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije, koja su osigurana u okviru Agende za povezvanje preko Investicisjkog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101.379.722,70 eura bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30.439.551,76 eura bez PDV-a.