Marketing X Business

IBM će kupiti softversku kompaniju Apptio za 4,6 milijardi dolara

ICTbusiness.info/Š.M

Izvor: ICTbusiness.info

IBM je sklopio konačan ugovor s Vista Equity Partners o kupnji Apptia, vodećeg softvera za financijsko i operativno IT upravljanje i optimizaciju (FinOps), za 4,6 milijardi dolara. Apptio će se nabaviti raspoloživim gotovinom. Transakcija podliježe regulatornim odobrenjima i drugim uobičajenim uvjetima zatvaranja, a očekuje se da će biti zatvorena u drugoj polovici 2023, navodi ICTbusiness.info.

IBM očekuje da će ova akvizicija ubrzati napredak njegovih mogućnosti IT automatizacije i omogućiti čelnicima poduzeća da isporuče poboljšanu poslovnu vrijednost kroz tehnološka ulaganja. Apptio, zajedno s IBM-ovim softverom za IT automatizaciju i njegovom watsonx AI platformom, pomoći će kompanijama širom svijeta upravljati i optimizirati IT potrošnju poduzeća i ostvariti opipljivu financijsku vrijednost i operativno poboljšanje.

Apptio je etablirana, rastuća i profitabilna tvrtka za upravljanje tehnološkim poslovanjem i FinOps lider, s više od 1500 klijenata, koji opslužuju više od polovice Fortune 100. Kompanija surađuje i integrira se s vodećim tehnološkim igračima kao što su Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud Platforma, Salesforce, ServiceNow, Oracle i SAP, u skladu s IBM-ovom predanošću otvorenom partnerskom ekosistemu. Apptio ovlašćuje čelnike poduzeća da upravljaju potrošnjom na tehnologiju i usmjeravaju ulaganja u visokovrijedne inovacije u oblaku i digitalnu transformaciju. Kompanija ima tri osnovne ponude, sve isporučene kao softver kao usluga (SaaS) – ApptioOne, Cloudability i Targetprocess.

“Tehnologija mijenja poslovanje brzinom i tempom kakve dosad nismo vidjeli. Da bismo kapitalizirali te promjene, bitno je optimizirati ulaganja koja pokreću bolju poslovnu vrijednost, a Apptio čini upravo to”, rekao je Arvind Krishna, izvršni direktor i predsjednik Uprave IBM. “Apptio ponude u kombinaciji s IBM-ovim IT automatiziranim softverom i watsonx AI platformom klijentima daju najopsežniji pristup optimizaciji i upravljanju svim svojim tehnološkim ulaganjima.”

Apptio i mogućnosti optimizacije performansi i promatranja IBM-ovog softvera za IT automatizaciju kao što su Turbonomic, Instana i AIOps, dat će klijentima platformu za poslovno upravljanje tehnologijom od 360 stupnjeva, pružajući “virtualni komandni centar” za upravljanje potrošnjom i optimizaciju koja se proteže kroz cijelu njihovu tehnologiju pejzaž. Uz to, Apptio će IBM-u donijeti 450 milijardi dolara anonimiziranih podataka o IT potrošnji, otvarajući nove uvide za klijente i partnere.

Akvizicija Apptia nastavak je IBM-ovog dubokog fokusa i ulaganja u hibridni oblak i AI i očekuje se da će potaknuti značajne sinergije u nekoliko ključnih područja rasta, uključujući automatizaciju, Red Hat, IBM-ov širi AI portfelj i IBM Consulting, kao i snažno partnerstvo s drugim vodećim sistemskim integratorima kao što su Accenture, KPMG, Deloitte i EY. IBM će također isporučiti nova rješenja proširenjem watsonxa s Apptio anonimiziranim FinOps podacima. Uz to, očekuje se da će Apptio imati koristi od IBM-ovog dugogodišnjeg opsega i dosega, radeći s klijentima i partnerima u više od 175 zemalja.