Marketing X Business

Evropska komisija pozdravila je pristupanje BiH programu EU Digitalna Evropa

Marx.ba

(Foto: DEI)

Osmi sastanak Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH održan je danas u Briselu. Sastankom je sa strane BiH kopredsjedavao pomoćnik ministrice u Ministarstvu civilnih poslova BiH Adnan Husić, a sa strane EU Heinke Veit iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva Evropske komisije.

Dvije delegacije su razmijenile informacije o aktivnostima na realizaciji preporuka Evropske komisije u oblastima informacionog društva i audiovizuelne politike, zapošljavanja, socijalne politike, te obrazovanja, kulture, istraživanja i inovacija.

Evropska komisija pozdravila je pristupanje BiH programu EU Digitalna Evropa, a među obavezama i dalje ostaju usvajanje strategije za pristup širokopojasnoj mreži i cjelodržavne strategije cyber sigurnosti. Također, potrebno je izraditi zakonodavni okvir o cyber sigurnosti i odrediti nadležna državna tijela, jedinstvenu kontakt tačku i Tim za hitne kompjuterske intervencije (CSIRT) za zadatke koji se tiču sigurnosti mreža.

Komisija je naglasila da bh. vlasti trebaju bez odlaganja usvojiti zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja, te uvesti broj 112 za hitne slučajeve. Evropska komisija je pozvala vlasti u BiH na usvajanje zakona o elektronskim komunikacijama, zakona o elektronskim medijima, te zakonodavstvo o vlasništvu nad medijima.

Bh. vlasti trebaju osigurati finansijsku i političku neovisnost Regulatorne agencije za komunikacije, te okončati aktivnosti na digitalizaciji javnih RTV servisa. Potrebno je osigurati finansijsku održivost Javnog RTV sistema, posebno usvajanjem i primjenom odgovarajućeg modela naplate naknade, te kompletno imenovanje upravnih odbora javnih emitera, kao i njihovu političku neutralnost i nezavisnost. Jedna od istaknutih obaveza je i uspostavljanje Korporacije javnih RTV servisa.

Komisija je pozdravila učlanjenje BiH u Evropski savez za naukovanje i šegertovanje, te pozvala na usvajanje cjelodržavne strategije zapošljavanja, izradu Plana provedbe Garancije za mlade i jačanje koordinacije institucija u sektoru zapošljavanja. Potrebno je, između ostalog, preduzeti dalje mjere s ciljem smanjenja neformalnog zapošljavanja, te povećati naknade za nezaposlenost i socijalna davanja na osnovu potreba.

Vlasti u BiH trebaju uspostaviti formalne procedure neophodne za provođenje i koordinaciju sistema socijalnog osiguranja u BiH, osigurati efikasan socijalni dijalog u cijeloj zemlji, te poduzeti mjere vezane
za jačanje socijalne inkluzije i smanjenje diskriminacije na temelju spola.

Evropska komisije je naglasila potrebu da BiH nastavi sudjelovati u međunarodnim testiranjima (PISA 2025), te da unaprijedi statističko izvještavanje na novu cijele države.

VEZANO

Autoceste FBiH: Prihod od cestarina veći za 10,67 posto nego lani